Ако се въведе необлагаем минимум за доход, равен на минималната заплата, всеки работещ на нея ще има допълнителен доход от 632 лв. за година.

Така председателят на КНСБ Пламен Димитров анонсира исканите от синдиката промени в данъчната политика. Дискусията с финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обаче не се състоя заради продължилите дебати по актуализирането на бюджета в парламента.

Така 478 000 наети на най-ниската заплата ще спестят 300 млн. лв., а останалите 1,68 милиона работещи българи - 1,24 млрд. лв. Тези 1,5 млрд. лв. ще се влеят в потреблението и ще съживят икономиката, смятат от синдиката.

Според Димитров плоският данък е основният фактор, довел до фрапиращото неравенство в доходите между бедни и богати у нас. Синдикалистите са категорични, че въвеждането на необлагаем минимум е тяхно основно искане за промени. 9-те им предложения изискват допълнителни разходи от 1,6 млрд. лв., но щели да донесат допълнителни приходи за 2,05 млрд. лв., или 450 млн. лв. повече в бюджета.

“Финансирането” на данъчните облекчения може да дойде от облагане на спекулативните финансови трансакции и от увеличаване на данъка върху дивидента, както и от вдигане на максималния осигурителен доход.

Председателят на АИКБ Васил Велев допусна, че може да има дебат по необлагаемия минимум, но категорично възрази той да е обвързан с минималната заплата.