Нищо не е решено, прави се обществено обсъждане, твърдят от министерство

Мобилните бензиностанции, предвидени в предлаганите промени в закона за горивата, насърчават контрабандата. Продажбата на горива без касова бележка също работи в полза на сивата икономика. Това смятат от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Предлаганите нови текстове от Министерството на икономиката на практика обезсмислят закона, който беше приет през януари от Народното събрание и който има за цел да ограничи сивия сектор. Това заявява Светослав Бенчев от асоциацията. Според него от текста, с който БПГА разполага, излиза, че всеки ще може да продава горива от мобилни станции. “Петролната асоциация винаги е настоявала, че това е изключително вредно, защото там се кешират парите от търговията с горива в сивия сектор, фактически контрабандата”, категоричен е Бенчев.

Според него текстът на новия проект дава възможност и за продажба на горива без касови бележки. В момента има два начина за отчитане на горивата по ДДС - когато зареждаме на бензиностанции и получаваме фискална данъчна бележка. Другият вариант е за индустриални потребители - когато горивото се доставя на крайния потребител, той изпраща електронно съобщение до НАП, с което заявява, че е получил дадено количество гориво.

В същото време доставчикът също трябва да изпрати съобщение, с което да потвърди, че е доставил същото количество. Готвените промени обаче позволяват този тип гориво да се препродава на трети лица, без да се изисква никаква касова бележка.

Според Бенчев проблемът не идва от самото икономическо ведомство, а министърът и екипът му са подведени от дадените предложения по време на заседанията на работната група, изготвяла закона.

Приемането на нов закон за горивата се точи от миналата година, като в началото на 2019 г. имаше предложения да бъде отложен с 6 месеца, но то не бе прието. През март КЗК излезе с доклад, че някои текстове е добре да се променят, за да не се създаде монополно положение на пазара. Поради това министърът на икономиката Емил Караниколов създаде консултативен съвет, съставен от всички представители на бранша, който да обсъди промените.

Светослав Бенчев призовава съветът да се събере и да включи всички държавни институции, включително финансовото министерство. Петролната асоциация се опасява и как новите текстове ще повлияят върху наредбата към закона, която описва реда и начина за регистрация на операторите - ако условията се променят, това ще се превърне в проблем за компаниите, които в момента се опитват да се регистрират.

БПГА иска среща с министрите на икономиката и финансите, както и с премиера, за да изложи аргументите си.

Икономическото министерство няма какво да коментира по въпроса на този етап, заявиха от ведомството пред “24 часа”. Още нищо не било решено, тъй като до края на септември тече обществено обсъждане. След това вече ще се дискутират конкретните текстове на база предложенията на заинтересованите страни.