Поне 1/3 от директорите в публични предприятия трябва да са независими

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол се преструктурира в Агенция за публичните предприятия и контрол. Това решиха депутатите с окончателно приемане на Закон за публичните предприятия в четвъртък.

В първоначалния вариант в агенцията за приватизация трябваше да се влее тази за инвестиции и да има нова мегаагенция. По предложение на Десислав Чуколов от “Атака” тези текстове отпаднаха.

Изпълнителният директор на новата агенция ще се отчита пред Министерския съвет и работи под надзора на министър-председателя или на определен от него заместник, предвиждат още текстовете.

Според промените членове на изпълнителния съвет задължително трябва да имат висше образование – магистър, както и поне 10 г. професионален опит в областта на финансите, държавното управление или реалния сектор на икономиката, от които най-малко 3 години на ръководна длъжност.

С промените се въвежда и изискване за минимален процент независими членове в бордовете и в надзорните съвети на публичните предприятия. Те трябва да са поне една трета, но не повече от една втора от състава. Независимите членове не могат да бъдат служители в публичното предприятие или акционери в него.

Забранява им се и да имат търговски отношения с предприятието или да участват във фирма, която има бизнес с публично дружество.

За такива се считат търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие, както и дъщерните им компании.

По време на гласуването депутатите решиха да изкарат Българската банка за развитие от обхвата на публичните предприятия.