Като „незаконно" определи „Хуауей" решението на американската администрация да забрани на местните телекоми да използват федерални средства за закупуването на продукти от китайската компания, информира Радио "Китай".

По-рано, Федералната комисия по съобщения на САЩ включи „Хуауей" и „Джунсин" (ZTE) в списъка на компаниите, представляващи заплаха за националната сигурност и по този начин постави преграда пред използването на средства от нейния Фонд за универсални услуги на стойност 8,5 милиарда долара годишно, за закупуването на технологии и продукти от двете фирми.

В заявлението на „Хуауей" по повода, се посочва, че решението на американския регулатор „се базира на селективна информация, инсинуации и погрешни допускания" и не предоставя „никакво доказателство, че „Хуауей" представлява риск за сигурността". „Тези произволни действия ще имат дълбок негативен ефект върху свързаността на американците в селските и по-изостанали по отношение на услугите райони на Съединените щати. Много доставчици разчитат на „Хуауей", за да осигурят висококачествено и конкурентно като цена оборудване и услуги", се казва още в заявлението на компанията.

Ръководителят на Федералната комисия по съобщения Джефри Старкс посочи, че цената за подмяна на телекомуникационното оборудване в селските райони на САЩ ще струва близо 2 милиарда долара.

В същото време, миналият понеделник Министерството на търговията на САЩ удължи временното улесняване на рестрикциите за сделки на „Хуауей" в страната с нови 90 дни. Министър Уилбър Рос мотивира решението с думите, че това „ще помогне на доставчиците да продължат да обслужват клиенти в някои от най-отдалечените райони, които в противен случай биха останали „на тъмно". Според „Хуауей", „без достъп до нужните решения, тези доставчици ще загубят възможност да осигуряват надеждни и високоскоростни комуникационни и интернет услуги. Селски училища, болници и библиотеки ще усетят ефекта от това".