През 2014 г. Даниела Бобева като вицепремиер на Орешарски признава претенции на испанска фирма

Тя: Не съм имала такива правомощия

Заради действия на правителството през 2014 г. Международният арбитражен съд в Париж осъди България да плати допълнително 24 483 934 лева на строителя на Дунав мост 2 - испанската компания FCC Construccion.

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след заседанието на Министерския съвет в сряда.

До плащането се е стигнало, след като през 2013 г. FCC е заявила претенция за изплащане на допълнителни близо 11 млн. евро. Според компанията държавата се е забавила да осигури учредяването на концесия за добив на инертни материали за изграждането на насипи на прилежащата инфраструктура на Дунав мост 2.

“Въпреки че към онзи момент, съгласно българското законодателство, за държавата изрично не е следвал подобен ангажимент, със свое писмо от 5 август 2014 г. тогавашното правителство в лицето на вицепремиера Даниела Бобева признава задължението, като вицепремиерът казва, че държавата няма необходимите финансови средства, но е уведомила министъра на финансите, като е уточнен размерът и начинът на плащане на задълженията в съответствие с постигнатите договорености и се препоръчва тяхното окончателно уреждане”, посочи Желязков.

Той уточни, че по този начин през 2014 г. държавата в лицето на тогавашното правителство е признала, че дължи исканите от FCC допълнителни пари и това дало основание на Международния арбитражен съд в Париж да потвърди, че от тази дата между българската държава и FCC има валидно обвързващо споразумение.

“Тези действия пораждат съществени въпроси. Необходимо ли е било признаването на това задължение, вместо да се опитат през арбитражния съд да го оспорят? Защо, след като са признали този дълг, не са го платили, а са оставили да се плаща от следващите правителства, като с лихвите дългът е нараснал до 14,3 млн. евро”, пита Росен Желязков.

“Към нашето правителство имаше много претенции - и от фирмата, и от посланика, и от други иниституции. Ние не ги признахме, затова не е имало плащания. Няма обаче и признаване на претенции, най-малко от мен като вицепремиер без портфейл, просто защото не съм имала такива правомощия”, заяви пред “24 часа” Даниела Бобева.

Желязков каза още, че се е наложило да се водят серия от преговори, в резултат на които размерът на лихвите е намален и България ще плати 24,483 млн. лв., което е с 3,423 млн. по-малко.

Строителството на Дунав мост 2 стартира по време на тройната коалиция, когато в края на 2006 г. бе избран изпълнител на строителството - испанската компания FCC, а договорът бе подписан през януари 2007 г. Срокът за изпълнение бе 38 месеца, а предвидената обща стойност на моста - 100 млн. евро. Срокът бе удължен, а цената стигна над 225 млн. евро. Парите дойдоха от бюджета, от ИСПА и заеми от Европейската инвестиционна банка и KfW.