Управителният съвет на БНБ реши нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, да е 1.5 на сто за първото тримесечие на 2021 г., съобщи пресцентърът на Централната банка.

Към края на третото тримесечие на 2019 г. изчисленото според публикуваната на интернет страницата на Българската народна банка методология съотношение кредит/БВП възлиза на 94.0 процента. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно ( минус 40.1 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

Продължителното запазване на ниски лихвени проценти би могло да доведе до значително увеличение на задлъжнялостта, което да направи качеството на активите, доходността и капиталовата позиция на банковия сектор по-чувствителни в случаи на евентуални неблагоприятни изменения в икономическата среда.

Увеличаването на нивото на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковия сектор към такива развития, посочват от БНБ.

Нивото на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България, остава 0.5 на сто до края на първото тримесечие на 2020 г. и един процент за периода април - декември 2020 г. Решение за нивото, приложимо през второто тримесечие на 2021 г., Управителният съвет на БНБ ще вземе през март 2020 г., допълват от БНБ.