"Отпадъци ще влизат, но по регламенти ще се изгарят. Отпадъци, които по документи са едно, но на практика друго, ще връщаме още от пристанището. Не можем да затворим границата за чуждия боклук, защото правим около 8 пъти повече, отколкото внасяме. Ако затворим за чуждия, нашият на коя пирамида да изсипем." Това каза по Нова ТВ министърът на околната среда Емил Димитров.

Според него тенденцията била 50 наш:50 чужд. Ако забраним чуждия, в Европа щели да забранят да се гори нашият и направи сравнението дали може да забраним влаковете да излизат от България, но да не влизат у нас.

"Не можем да затворим границата. И нашите отпадъци пътуват в Европа. Можем да затворим границата за 3-те кода, които са рискови. Когато някой си позволи да внесе един код, а вътре е друг - веднага да го върнем, това правим в момента.", каза още министърът. Суровините се придвижвали свободно на територията на ЕС. В момента на пристанището проверяват контейнери. Ако искат корабите да идват, да имаме свободно движение, то ще бъде за нормалните товар, допълни министър Емил Димитров.