Служителите, които обслужват гражданите на гише, силно притеснени, независимо, че Агенцията по вписванията взима всички мерки за предпазване от вируса

149 заявления за вписвания, отбелязвания и заличавания в Имотния регистър са подадени само в рамките на един ден, понеделник, въпреки извънредното положение заради коронавируса. Това съобщиха от Агенцията по вписванията в отговор на въпроси от "24 часа" . Данните на институцията показват, че независимо от строгите мерки, които се взимат заради разпостраняващата се зараза, желаещите да подават заявления за вписвания или заличавания, не секват.

Това пък изправя пред изключителни притеснения служителите в регистъра, които обслужват хората на гише и на ръка приемат документите. Законът не предвижда друг начин за вписвания на нотариалните актове освен лично от заинтересованите хора или техни пълномощници.

Данните, които предостави Агенцията по вписванията показват, че от обявяването на извънредното положение броят на подадените заявления, е почти толкова, колкото през същия период на миналата година.

Така например на 18 март в службата са постъпили 362 броя заявления, което е даже повече от 2019 г., когато на тази дата те са били 320, но тогава не е имало опасност от зараза.

На следващия ден – 19 март заявленията са 299 броя. През 2019 г. те са били 398. Спадът едва ли обаче се дължи на  противоепидемичните мерки, защото на следващия ден - 20 март заявленията за вписвания, отбелязвания и заличавания отново нарастват,  и стават 302.

Все пак в сравнение с 20 март 2019 г. са с почти сто по-малко. Тогава са били 407.

Не по-малко са били подадените заявления и в дните преди обявяване на извънредното положение. От 11 до 13 март те са се движили между 370 и 407 на ден, което пък показва, че опасността от коронавируса не спира изповядването на сделки.

Стриктно спазваме всички противоепидемични мерки, увериха от Агенцията по вписвания. Още с обявяване на извънредното положение оттам обявиха, че в сградата ще се приемат толкова хора, колкото гишета са свободни. По тази причина няма струпване пред гишетата, а гражданите изчакват отвън, като се спазва разстоянието от два метра между всеки чакащ.

От Агенцията обясниха още, че вписването не може да стане по електронен път. Според правилника вписването на нотариалния акт се извършва по писмена молба на нотариус, а на всички други актове или преписи от тях – по писмена молба на страните, на нотариус и на всеки, който има интерес. Тъй като при вписването се представят множество документи, електронният път не е възможен. Справки обаче могат да се правят по електронен път.