Близо 10 000 са новоосвободените хора. Другите, които регистрирани, са заради сезонната заетост и завръщащи се от чужбина. Това заяви пред Би Ти Ви зам.-социалната министърка Зорница Русинова. Колко е нараснала безработицата ще можем да кажем, когато е изминал 1 месец от извънредното положение. Всеки един човек, който се е осигурявал има право на обезщетение за безработица.

В бизнеса бяха приети мерки за 21 сектора, които ще засегнат 300 000 човека и върху които има непосредствено отражение заповедта на здравния министър.  За нас е най-важно да подкрепим хората, които работят. да продължат да работят, да могат да получават същите или съизмерими доходи. 

От днес работодателите могат да кандидатстват в Агенцията по заетостта за схемата 40/60. Много е опростена заявката. Подава се декларация, в която се описва списъчния състав, какъв е броят на хората, за които трябва да се използва мярката и да декларира този спад от 20% на доходите. В рамките на 7 дни служебно се проверява дали обявените факти отговарят на истината и в рамките на 5 дни НОИ изплаща сумата.

Може всеки месец да се кандидатства. Очакваме в следващите три месеца очакваме най-голям наплив от фирми. Мякрата 60/40 ще продължи до края на служебното положение. В момента има предложение за промяна на закона за бюджета, за да може да се осигури достатъчно финансиране.

Оттук нататък предстоят много повече икономически мерки - мерки на банките, как ще се кредитират хората в неплатена отпуска с 1500 лева, мобилизираме европейски средства за задържане на хората на работа.  

Още първата седмица мобилизирахме 90 млн. от оперативна програма развитие на човешките ресурси, от вчера всички общини в България могат да кандидатстват да допълнят патронажната си грижа с финансиране. Общият размер на помощта е 45 млн. лева отделно заделено финансиране. Целта ни е да подпомогнем възрастните, самотните хора, които трябва да си стоят у дома, хора с увреждания, каза още Русинова.