Държавата ще помогне на работодатели, които искат да съхранят работниците и бизнеса си. Банките ще предложат временен мораториум на хора с кредити, които са пострадали от мерките, свързани  с епидемията. Това увериха финансовият министър Владислав Горанов и шефът на банковата асоциация Петър Андронов в студиото на БНТ.

Двамата отговаряха на зрителски въпроси. Андронов потвърди, че се очаква да бъде обявена методиката, по която банките ще разсрочват заеми. Той предупреди, че хора, които преди това са пропускали вноски, няма да попаднат в тези, които ще получат възможност за отместване на вноските. Банките работят и ще предложат на тези хора решения, увери Андронов. Банкерът увери, че банките са стабилни и могат да издържат на такова натоварване.Следващата роля на банките, след като помогнат да бъде поет първия удар, а да има свежи пари за възстановяването,е не по-малко важна, подчерта Андронов. 
Министър Горанов добави, че мерките, които ще позволят на банките да се намесят, още не са оповестени, защото се изчаква обявяването на регулаторната рамка от Европейския банков орган, те ще бъдат приети от БНБ и тогава ще се задействат.
Тоя обясни също, че много внимателно ще се обмисля рязане на разходи по големи проекти, защото те са тези, които могат да създадат бъдещи работни места и даде пример с проекта за магистрала „Хемус“.
Проблем с връщането на ДДС може да се появи, каза Горанов, около 600 млн. на месец възстановяваме на ДДС и държавата ще остане коректна, темата е зад гърба ни още от 2013 г., заяви Горанов по повод друг зрителски въпрос.
Горанов подчерта, че Брюксел не отпуска нови средства за борба с епидемията и това е грешен анонс. В рамките на отпуснатите и неусвоени наши еврофондове и програми, ние получаваме право, ако намерим резерв да правим разходи за справяне с кризата и те ще бъдат признати от ЕК. Той допусна, че в бъдеще държавата би могла да води разговори за подпомагане на общини, които решат да временно да не събират наеми или да направят други отстъпки за населението, за да му помогнат в кризата. Той обаче предупреди, че няма да води разговор с общини, като тази, която обявила, че дават по 300 лв. за всяко дете, което си стои вкъщи.

По повод актуализацията на бюджета, Горанов увери, че социалните плащания и пенсиите са осигурени и те няма да бъдат засегнати от кризата през тази година.  Той прогнозира, че връщане на предкризисни нива може да се очаква най-рано към края на 2021 г.