Два неясни члена в Закона за извънредното положение стопират административните срокове

Агенцията по обществени поръчки отложи обещаната среща с Камарата на строителите

Независимо от икономическата криза, която се задава, блокиралата на всички нива в държавата администрация бави изплащането на около 307 млн. лв. за строителни работи по данни от миналата седмица.

Това съобщи пред “24 часа” изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов (виж интервюто с него долу).

Сумата е установена чрез анкета сред фирмите-членове на камарата, направена в петък миналата седмица. Неплащането на тези пари засяга около 300 строителни фирми. До по-голямата част от случаите се е стигнало заради тълкуванието, че чл. 3 и чл. 4 от Закона за извънредното положение, което изисква стопиране на административни срокове. От Агенцията по обществените поръчки (АОП) коментираха пред “24 часа”, че не са писали те тези текстове и не могат да ги тълкуват.

Повечето от обектите са построени вследствие на обществени поръчки, при които плащането накрая също е част от сроковете, обясни Николов.

Това се случва, независимо че тези пари са предвидени в бюджетите на възложителите и няма никаква причина да не се платят. Бавенето на плащанията пречи на предприемачите да се разплатят с работници, подизпълнители и доставчици.

Общини и ведомства в цялата страна масово са спрели търговете, мотивирани от това, че АОП предупреди на 24 март, че си изяснява значението на тези два члена. Въпреки уверението, че ще има среща между агенцията и ръководството на строителната камара, във вторник на предприемачите от бранша е било съобщено, че тя се отлага за другата седмица. Петя Димитрова, експерт в дирекция “Законодателство” на АОП, каза пред “24 часа”, че разговорът е отложен поради голямата натовареност на агенцията. “Но те се съгласиха на датата и часа и сме уговорили всичко”, добави тя. И увери, че агенцията прави всичко възможно да изясни как да се тълкуват въпросните 2 члена от закона по отношение на обществените поръчки.

Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България:

Господа и дами, не разбирате ли, че ако не работим, скоро няма да има пари и за вашите заплати

Заради спрените поръчки губим по 150-180 млн. лв. на седмица

Валентин Николов
Валентин Николов

- Господин Николов, срещна ли се ръководството на строителната камара с Агенцията за обществени поръчки, за да се изясни тълкуванието на двата члена от Закона за извънредното положение, които на практика блокираха обществените поръчки в държавата?

- С тези два члена - 3-и и 4-и, се създаде една неопределеност по отношение на обществените поръчки, която ние очаквахме, че в рамките на една седмица ще се изясни. Ние поискахме такава среща и от агенцията обещаха да направим видеоконферентна връзка.

За съжаление, днес (вторник, 31 март – б.а.) от агенцията ни казаха, че срещата ще бъде другата седмица. Само че сегашната ситуация търпи всичко друго само не и протакане и отлагане, а ускоряване на всички действия.

Има пълна

административна

немощ и бих казал –

импотентност,

която се демонстрира в случая. В момента, в който законодателната и изпълнителната власт полагат усилия да се преодолее положението, средният ешелон на управлението изчаква, протака, бави. На практика администрацията в страната е тотално блокирала.

Аз следя какво се прави по света. Всяка държава взема съответни мерки за спасяване на икономиката, които отговарят на нейните възможности. Спецификата в България е такава, че нашето спасение минава през това да се трудим. Не сме от онези, които могат за дълго време да си позволят стопиране на икономиката, защото осигурителната система не може да поеме огромен брой хора.

Ние просто трябва да работим. Ръководството на Камарата на строителите в България още в първите дни на извънредното положение се обърнахме с декларация към управляващите, че искаме да продължим да работим. Защото само така ще можем да се разплатим с нашите работници и подизпълнители.

Искаме

строителството

да не бъде спирано

по никакъв начин

при спазване на съответните мерки за безопасност.

Строителството не е само зидане и бетон, то е свързано с огромен брой ведомства и общини, които са възложители на обществени поръчки. Готовите вече обекти трябва да се приемат и разплатят. А по неизвестни ни причини това не се прави. На практика Агенцията за обществени поръчки спира обществените поръчки и чакаме една седмица как ще изтълкуват закона. Те мълчат, пътната агенция чака, общините също чакат.

- Принципал на Агенцията по обществени поръчки е вицепремиерът Томислав Дончев. Не се ли обърнахте към него за съдействие?

- Ние писахме едновременно писмо до АОП и до вицепремиера и се надяваме в следващите дни да има някакво развитие.

- Приемането на готови обекти е прерогатив на Дирекцията за национален строителен контрол. Те също ли не работят?

- Ние имахме среща с ръководството на дирекцията и имаме техните уверения, че ще продължат да работят нормално.

Ситуацията е тежка, разбираме това. Но ако ние спрем да работим, тези дами и господа от АОП разбират ли, че след няколко месеца няма да има пари и за техните заплати. Не можем всички да легнем на осигурителната система, тя е крехка. Трябва да работим, за да пълним бюджета.

Сигурно ще се намерят хора, които да се възползват от тази ситуация, но все пак искам да предупредя, че когато извънредното положение се отмени, си има правораздавателни органи, които със сигурност ще обърнат внимание на онези, които са се опитали да се възползват.

Хубаво е, че управляващите обсъждат мерки за спасяване на цели сектори, да поемат заплати и т.н. Ама все пак нека първо да ни дадат възможност да работим, после да ни помагат.

- Кои от големите възложители са блокирали работата си, сигурно имате такива сигнали?

- Много противоречиви са сигналите, които получаваме от нашите членове. На много места хората преценяват правилно нещата и действат целесъобразно. Но на много места се спират планови ремонти, включително и за обекти, за които има готова документация, закупени са материали и нищо не пречи да се работи. Защо например да не се правят планови ремонти на ВиК мрежата? По тези ремонти на обект работят по няколко човека, които могат да спазват отстояния, това не е някакъв шивашки цех.

Надявам се да получим съдействие и от МРРБ.

- Чух, че има обекти, които са готови и трябва да се заплатят от възложителите, които бавят дори това. Много ли са тези случаи и за какви суми става въпрос?

- Ние направихме една експресна анкета сред членовете на Камарата на строителите в България и анализ върху нея.

Има около 300 фирми, които имат да получават 307 млн. лв. от извършена и приета работа. Предоставихме тази информация на финансовото министерство и на Министерството на икономиката и очакваме тяхната реакция. По наша преценка загубите досега се движат между 150 и 180 млн. лв. на седмица, което е страшно много.

Благодаря много на вестник “24 часа” затова, че разкри в какво се състои проблемът с чл. 3 и чл. 4 на Закона за извънредното положение. Трябва заедно да изискваме от управляващите да си вършат работата. Ако имаме претенции към различните етажи на властта, трябва да кажа, че най-съществени са ни претенциите към средния ешелон. Те не могат така изведнъж да престанат да работят и да пречат и на бизнеса да работи.