Големи различия съществуват в оценките на международните финансови институции за шока, който ще предизвика в гръцката икономика пандемията от коронавируса, но общият извод е, че без съмнение Гърция върви тази година към дълбока рецесия, като дългът ще нарасне значително, а туризмът ще понесе най-силния удар. Същевременно анализаторите отбелязват, че гръцкият банков сектор има много слаба защита, за да посрещне настоящата криза. Струва си да отбележим, че миналата седмица Скоуп рейтингс (Scope Ratings) прогнозира, че рецесията в Гърция ще достигне до 7 процента през настоящата година, а Сити (Citi) предвижда свиване на гръцката икономика с 4,4 до 12,4 процента според продължителността на ограничителните мерки.

Според нов доклад на Ейч Ес Би Си (HSBC), рецесията тази година в Гърция ще достигне до 6 процента, като второто тримесечие ще бъде най-трудното през годината, през което спадът ще достигне до 10,3 процента, а през третото тримесечие - 8,8 процента. Въпреки това през 2021 г. се очаква мощно възстановяване от 5,8 процента.

Според Уникредит (UniCredit), тазгодишната рецесия на гръцката икономика ще достигне до 18,6 процента и ще бъде най-дълбоката в ЕС, като през второто тримесечие ще достигне до 35 процента. За 2021 г. италианската банка очаква скок на темпа на растеж до 15,5 процента на най-високите равнища в световен мащаб.

Дефицит

По-отношение на показателя дълг към БВП, Ейч Ес Би Си оценява, че той ще скочи на 191,8 процента при 176,1 процента през 2019 г. и, както предупреждава, по-високите нива на дълга биха могли да забавят възстановяването на инвестиционния рейтинг. Според Сосиете женерал (Societe Generale) гръцкият дълг ще се увеличи през тази година до 194,2 процента от БВП от 175,2 процента през 2019 г., а бюджетът от излишък от 1,3 процента ще премине към дефицит от 5,3 процента. Според Уникредит дългът на общото управление се очаква да скочи от 174,7 от БВП през 2019 г. на 218,6 процента тази година.
В същия момент Ейч Ес Би Си оценява, че поради широките мерки за подкрепа на икономиката, които прилага правителството, първичният бюджетен излишък на Гърция ще се върне към дефицит и ще достигне до -1,5 процента от БВП. Очаква се обаче настоящата година да бъде изключена от ангажимента за постигане на първичен излишък от 3,5 процента от БВП. /БТА/