Заради кризата хотелиерите разчитат на българи:

Миналата седмица главният санитарен инспектор на България Ангел Кунчев призова хората да не си отменят резервациите за море за юли и август. Ако се спазват сегашните ограничения, ще има възможност за почивка на плажа, обясни той.

За съжаление обаче много хора вече си поискаха обратно предплатените пари от туроператорските фирми, които съответно натискат хотелиерите да им върнат платеното. Според данните на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенции близо 90% от хората, предплатили почивките си, независимо дали у нас или в чужбина, са си поискали парите и голяма част от тях не искат и да чуят за ваучери за по-късно.

Това поставя хотелите у нас в почти невъзможна ситуация, а тази година те съзнават, че не могат да разчитат на много гости от чужбина. Затова обявите от рода на “1000 лв. ол инклузив за седмица за двама в

5 звезди” започват да се множат.

Тази година по всичко изглежда, че периодът на ранните записвания, при които се правят отстъпки от 30% от цената и който обикновено приключва в средата на март, ще продължи доста дълго - до края на април, ако не и до по-късно. И отстъпките от редовната цена, валидна за юли и август, ще стигнат и до 60-70%.

Един от съветите в момента е обаче онези, които още не са правили планове за почивка на нашето море това лято, да изчакат още малко ако не с друго, то поне с плащането. Защото бомбастичните оферти засега са единици, но скоро може да се окажат само прелюдия към още по-ниски цени.

Много хотелиери по морето се чудят дали изобщо да отварят хотелите това лято, защото може да се окаже, че разходите им ще надвишат приходите.

Красимира Недева, която има три хотела на първа линия в Слънчев бряг, обясни пред “24 часа”, че засега е сформирала персонал за отварянето на единия хотел още през юни, а после ще мисли и за другите два. По нейните наблюдения има 46% спад на записванията

в сравнение със същата дата на миналата година, но все пак не липсват и ще се наложи обектите да работят.

“Ако нещата продължат по същия начин, съм предвидила да дам 10-15% отстъпка от цената за записване през Grabo”, каза тя. За друг свой обект във вътрешността на страната е дала 30% отстъпка при закупуване на ваучер, с който клиентите могат да ползват услугата по-късно.

Нейните хотели обаче не работят с туроператори, а само с онлайн записвания, като обичайният срок между резервацията и почивката е трийсетина дни, така че е още рано да прави точни сметки. Ако нещата се окажат много зле, е готова да направи още по-големи отстъпки в цената.

“Има такива оферти – по 200 лв. лв. на нощ за двойка ол инклузив за луксозен хотел, това не е нещо нечувано. Но те важат само за ранни записвания, които тази година по всичко личи, ще се правят до края на април, и то с по-голяма отстъпка от обичайната. И важат само при пълно предплащане”, коментира пред “24 часа” Христо Христов, който има луксозен комплекс в Свети Влас.

Признава, че той и колегите му вече са се примирили, че ще започнат сезона по-късно от обикновено и че няма да могат да разчитат на чужди гости.

“Туроператорите ни натискат да им върнем вече платените пари, макар че ние не сме ги изпили и изяли – подготовката на един хотел за отваряне струва пари, правят се ремонти, наема се персонал. Затова сме принудени да правим големи отстъпки сега с надеждата, че когато сезонът тръгне, все пак ще имаме гости. Но българските почиващи не са толкова платежоспособни, затова ще се наложи да правим отстъпки в цената, предполагам, до около 30%. Което все пак ще позволи на много хора, които досега не са почивали в хотели висока категория, да го направят това лято”, каза Христов.

Шефът на Варненската туристическа камара Илко Димитров смята, че подобни оферти са нещо като опит на хотелиерите да видят накъде вървят нещата. “Не че не е вярна такава оферта, но колегата просто е искал да провери дали и колко хора ще се запишат при тези условия, за да има яснота за сезона”, каза той.

Според него най-тежкото нещо в момента е несигурността и това, че много клиенти си искат парите обратно. “Колегите искат да работят, но големите чужди туроператори мълчат, защото и те не знаят какво ще стане, така че вече всички са ориентирани към българския гост.

Поради това най-вероятно цените ще отидат с 20-30% надолу, за да се спаси сезонът. Предполагам, че почти всички плажове ще са с безплатни чадъри, така поне споделят концесионерите. Хубаво ще е да се премахнат визите за руските граждани”, добави Илко Димитров.

Варненската камара възнамерява да предложи тези дни на правителството да създаде специални ваучери за почивка на нашето море за държавни служители или поне за полицаите и лекарите, които са понесли най-тежко борбата с вируса.

Изпълнителният директор на курорта Албена Красимир Станев също смята, че сега е моментът да се премахнат визите за руснаци и за турски граждани, или ако не може по политически причини, поне да се направят по-евтини и достъпни.

“Иначе аз съм умерен оптимист за този сезон, все някак ще го избутаме. Но не мога да правя прогнози за отстъпки, защото първо трябва да видя цените на турските и испанските курорти за това лято, а те мълчат. Ако някой го е страх да ходи на море заради коронавируса, мислите ли, че с драстично по-ниска цена ще го накарам да дойде?”, каза пред “24 часа” Станев.

Той прогнозира, че най-вероятно курортът ще работи през юли и август с цените за май, което всъщност означава с 25-30% по-ниски, защото обичайно разликите за тези месеци са такива. “Повече не можем да си позволим, нашите маржове не са чак толкова големи”, заяви Красимир Станев.

Новата атракция: сервитьори с маски

Всички хотелиери очакват конкретни разпореждания на здравните власти за обектите по морето това лято. Предписанията вероятно ще се появят чак в началото на активния сезон, но отсега се знае, че със сигурност ще се изисква многократно през деня дезинфекциране на общите помещения в хотелите. Най-вероятно служителите на рецепцията и камериерките ще ходят с маски и ръкавици.

“Изглежда ми абсурдно сервитьорите да ходят с маски, но ако го изискат, няма начин - ще ги носят”, каза собственичката на хотели Красимира Недева. Тъй като хората вече определено се плашат, тя смята, че по-добре така, отколкото никакъв сезон.

Шефът на Албена Красимир Станев каза, че е готов да назначи пулмолог и вирусолог в здравния център на курорта. Ще се направят и по-големи отстояния между масите в ресторантите, а онези, които сега влизат в курорта за подготовката му, задължително се дезинфекцират.

“Очаквам след Великден среща с д-р Кунчев и дори с генерал Мутафчийски, за да си изясним какви мерки точно да вземем. Готови сме да направим всичко, което се изисква от нас, каквото и да ни струва това”, гарантира Станев.