В седмицата между 8 и 15 април се наблюдава плавно намаление на потреблението на телефонни услуги и достъп до интернет спрямо предходната седмица, отчита Комисията за регулиране на съобщенията. Въпреки това, то продължава да е по-високо спрямо периода преди обявяване на извънредното положение, посочват на сайта си от КРС.

Според данните, подадени към КРС до 15 април, потреблението спрямо стандартната седмица преди обявяване на извънредното положение се увеличава по следния начин:
- мобилна мрежа, гласов трафик - с 21 процента;
- мобилна мрежа, трафик на данни - с 14 процента;
- фиксирана мрежа, гласов трафик - с 13 процента;
- фиксирана мрежа, трафик на данни - 30 процента.

Операторите осъществяват непрекъснато наблюдение за осигуряване нормално функциониране на мрежите за обезпечаване на непрекъсваемост на услугите. Комисията продължава наблюдението на радиочестотния спектър, предоставен на мобилните оператори, като извършва и специализирани измервания за качеството на предоставяните услуги до крайните потребители.

И през посочения период няма прекъсване или отклонение от нормалната работа на мобилните мрежи.

При проведени около 4000 тестa през периода са констатирани нива, съответстващи на добра степен на покритие и 99.54 на сто успешни повиквания за гласовите услуги. Регистрираните средни стойности на скоростите на достъп до файлове в интернет през 4G (LTE) мрежите на мобилните оператори са близки до тези от предходния период и са както следва: 54- 139 Mbps за София и 12 - 22 Mbps в някои райони от страната.

Остават в сила и предприетите от мобилните оператори действия по предоставянето на допълнителни услуги в периода на извънредното положение.

В периода 8 - 15 април не се наблюдават промени в предоставяните пощенски услуги на територията на страната спрямо предходната седмица.

Във връзка с постановление на Софийска градска прокуратура, КРС съвместно с Комисията за защита на потребителите и Националната агенция за приходите извършват проверки на пощенски оператори относно правомерността на начислени допълнителни такси при предоставяне на услуги в условията на извънредно положение, информират още от КРС.