Фитнесите ще работят, но за всеки клиент трябва да има 4 квадратни метра площ

След два месеца принудителна почивка моловете и фитнес залите могат да отворят от понеделник. В петък здравният министър Кирил Ананиев подписа заповед, според която търговските центрове вече ще могат да работят, но без увеселителните заведения и барове в тях, както и без заведенията за хранене, които нямат открити площи и самостоятелен вход.

Във фитнесите пък ще трябва да се допускат максимум до 10 души за групови занимания, а за всеки клиент трябва да се осигури

поне 4 квадратни

метра площ,

пише в заповедта.

Преди здравният министър да издаде заповедта, представители на Българската ритейл асоциация, в която членуват търговските центрове, имаха среща при премиера с Ананиев и икономическия министър Емил Караниколов. Договорката е моловете да вземат допълнителни мерки за сигурност, една от които е влизащите вътре клиенти задължително да носят предпазни маски.

“Имаме готовност търговските центрове да спазват стриктно всички мерки, които бъдат обявени в заповедта на здравния министър, включително и охраната на моловете да задължава влизащите да са с предпазни маски”, каза пред “24 часа” генералният секретар на Българската ритейл асоциация Рая Попова.

Тя мотивира искането на търговците моловете да бъдат отворени изцяло с това, че в тази дейност у нас са заети 295 хиляди души, които или вече са на трудовата борса, или са в неплатен отпуск.

“Когато бе въведено извънредното положение, магазините за модни стоки бяха изцяло затворени и вътре останаха зимните им колекции, които по това време на годината обикновено вече са напълно разпродадени. Вярно е, че те могат да продават стоката си и онлайн и мнозина го направиха, но все пак тези обекти търпят огромни загуби и това не може да продължава”, каза Попова.

На кината бе разрешено още на 11 май да работят при запълване на до 30% от капацитета им, но от тези, които са разположени в молове,

нито едно

не бе отворило

до вчера

“Колегите са преценили, че няма да им бъде изгодно да работят по този начин”, каза Попова. Единият проблем при тях е, че се намират на последните етажи на търговските центрове и няма как да се осигурява безопасен достъп на хората до там. По-важният обаче е, че кината печелят от билетите за прожекции по-малко, отколкото от допълнителните дейности като продажба на храни и напитки, а те са свързани със сядане в заведение, което според заповедта на здравния министър е забранено в закрити помещения. Неслучайно киносалоните в моловете са на едно ниво със заведенията за хранене.

Проверка на “24 часа” из столичните молове показа, че и друго разрешение за дейност, издадено в последните дни, почти не може да се използва. Заведенията с

открити площи,

които имат

самостоятелен

вход,

могат да работят и в търговски центрове, но такива в столицата има само на две места - по едно кафене на входовете на мол “Парадайс” и мол “Сердика” и няколко ресторанта откъм западната страна на “София ринг мол”. Навсякъде другаде има много заведения с големи тераси, но нямат самостоятелни входове и по тази причина не могат да се възползват от разрешението.

Междувременно проучване сред търговците в моловете показа, че за тези два месеца на принудително спиране

повечето

търговски

центрове са

опростили

основните

месечни

наеми

Останали са обаче таксите за сервизно обслужване, които обикновено са по 3 до 5 евро на квадратен метър.

Има обаче 4 мола - два в столицата и два в провинцията, чиито собственици продължават да настояват търговците да плащат изцяло наемите си. Това е довело до много спорове, включително и до разтрогване на договори. Според източници от бранша, когато отворят в понеделник, в моловете ще имат до около 20% свободни площи, т.е. една пета от търговците няма да могат да отворят.

Шеф на голяма верига за детски стоки, която има и самостоятелни магазини, но и доста обекти в молове, каза пред “24 часа”, че се е принудил да преоформи трудовите договори на работещите в търговските центрове на 4-часови със съответното намаление на заплатите. Той не може да се възползва от мярката 60/40, тъй като има над 250 служители. По-голямото му опасение в момента обаче е, че след като отвори всичките си магазини, разходите му отново ще станат като предишните, а продажбите му още дълго ще бъдат стагнирани заради общата обстановка в страната.

“Сердика” и “Парадайс” ще се проветряват по естествен начин

Собственикът фонд NEPI: Имаме опита от Полша и Литва

Собственикът на столичните молове “Сердика” и “Парадайс” - южноафриканският фонд NEPI Rockastle, обяви, че ще въведе в двата търговски центъра допълнителни мерки за сигурност.

Те ще продължат да се дезинфекцират постоянно през деня, но тъй като системите и в двата обекта позволяват 100% естествена вентилация, ще се премине към нея.

“В зоните за хранене планираме да променим разположенито на всички маси. Продължаваме започналата през март информационна кампания и добавяме нови мерки като монтиране на подови стикери, указващи необходимостта от спазване на физическа дистанция, така че да бъдат избегнати струпвания на хора”, съобщиха от NEPI в петък.

Дозатори с дезинфектант ще бъдат поставени навсякъде из мола, а екрани и табла в тоалетните и из сградата постоянно ще подсещат посетителите да спазват дистанция.

“На база на опита ни с търговските ни центрове в Полша и Литва, които отвориха врати още в началото на месеца, вярваме, че имаме необходимия опит, за да възстановим търговската дейност в двата центъра”, твърдят от фонда.

Вълчев: Училищата са по-безопасни. Кунчев: 60% от родителите искат отваряне на детските градини

Училищата се почистват и са много по-безопасни, отколкото посещението на един магазин.

Този коментар на решението на премиера Бойко Борисов да се отворят моловете направи образователният министър Красимир Вълчев. Така той успокои родителите на зрелостници, които се притесняват, че децата им трябва да са заедно с други ученици на матурите.

Учениците ще трябва да идват с маски, но по време на изпитите вероятно ще ги свалят, добави Вълчев пред БНТ.

По-големите ученици да проявят зрелостта си и да не ходят в моловете, призова още образователният министър. За по-малките пък отговарят родителите им, добави той.

Детските градини и яслите вероятно ще бъдат отворени следващата седмица, като 60% от родителите одобряват това облекчение на мерките.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Би Ти Ви.

Отварянето ще бъде много внимателно и ще се следи строго за спазването на санитарните мерки, а в детските заведения ще се допускат ограничен брой деца, обясни той.

Ако бъде установено дете с коронавирус, детската градина ще спре работа за известно време, добави Кунчев.