Производството на сурово мляко не е било засегнато от кризата, породена от коронавируса. Това показват данни на Евростат, публикувани в понеделник. През март 2020 г. – първия месец от извънредните мерки за сигурност, млякото, произведено във всички страни членки, е било 12,7 млн. тона - с 1,2% повече на годишна база.

България е със значим ръст - 7,6% до 60 950 тона. Италия е една от малкото страни, в които има спад с 2,8%.

През март 2020 г. производството на сурово мляко в ЕС навсякъде е по-високо, отколкото през февруари, но това е сезонно явление. Причината е, че по това време на годината кравите постепенно минават на друг вид фураж, който съдържа повече пресни суровини. Производството на сурово мляко обаче не бива да подвежда, че всичко на този пазар е било наред, предупреждава Евростат. Заради прекъсналите през март вериги на доставки много европейски правителства предприеха спешни мерки за изкупуване на суровото мляко, за да не пострадат фермерите. Част от него изобщо не е стигнало до преработка и до пазара, а е било унищожавано заради затворени млекопреработвателни предприятия.

В България например правителството прие спешно наредба, която задължава търговските вериги да предлагат само родни млечни продукти, и то с 90% съдържание на българско сурово мляко.