Капитализацията на структуроопределяща банка като Първа инвестиционна банка е правилно решение и добра новина за стабилността на цялата финансова система. Още повече, че то бе поставено е като последно изискване пред приемането ни в банковия съюз.

Това заяви след решението на кабинета Българската банка за развитие да придобие до 70% от капитала на ПИБ финансовият министър Владислав Горанов. Очакваме през юли да имаме положително становище от ЕЦБ, което да открие пътя ни към валутно-курсовият механизъм, популярен като ЕРМ-2, заяви Горанов. Той добави още, че присъствието на държавата ще повиши допълнително ефективното управление на една от най-големите ни банки, а контролът и от страна на ЕЦБ, заедно с това на БНБ, ще укрепи доверието към нея. Горанов потвърди още, че имало нееднократно интерес от частни инвеститори към банката. Той добави също, че след влизането ни в банковия съюз капитализацията на банките ни ще се повиши, цените на акциите ще се вдигнат. Едва тогава, според него, ББР може да мисли за това да предложи закупения от нея пакет за обратно изкупуване или на друг частен инвеститор. Той потвърди също, че държавата ще участва в надзорния съвет на ПИБ. По повод допълнителното капитализиране на ББР заради закупуването на акциите, Горанов уточни, че размерът му ще стане ясен, след като се реши какъв дял от акциите ще станат собственост на ББР. Решението на кабинета слага горна граница от 70% за това.
Икономическият министър Емил Караниколов пък обясни, че участието и на частен инвеститор в аукциона за акциите на ПИБ създава гаранции, че това не е непозволена помощ от държавата. Все пак, нужно било да изчакаме оценката на ЕЦБ за предприетия начин на придобиване на акции на Първа инвестиционна банка, добави той. Караниколов също и убеден, че стъпката е в правилната посока, тъй като капитализацията на ПИБ е последната пречка пред членството ни в Банковия съюз , а следователно и пред влизането в еврозоната. Той отказа да се ангажира с конкретни имена за това кой ще влезе в надзора на ПИБ