Световните пазари на акции бележат солидни повишения по време на търговията във вторник след засилване на инвеститорския риск апетит в резултат на новата програма на Федералния резерв за покупки на американски корпоративни облигации, като в същото време сякаш отслабват опасенията за втора вълна на коронавирусната пандемия, предава БНР.

Късно снощи Фед обяви, че започва директни покупки на вторичния пазар на корпоративни облигации, като това е една от серията мащабни спешни програми на централната банка на САЩ за увеличаване на ликвидността на фона на коронавирусната криза.

След самата новина пазарите на акции на Уолстрийт обърнаха рязко първоначалната си силно негативна посока в понеделник, като и трите основни фондови индекса приключи вчерашната търговия с повишения. Индексът DJIA нарасна с близо 158 пункта (с 0,61%), заличавайки първоначален спад с над 700 пункта, широкият индекс S&P500 се повиши с 0,83%, а технологичният Nasdaq Composite - с 1,43%.

Възходящото движение беше факт въпреки увеличаващите се случаи на заразни с коронавируса в някои големи американски щати, което накара инвеститорите да се притесняват от втора вълна на пандемията. Увеличаването на инфекциите във Флорида и Тексас предизвика опасения относно успеха на полаганите усилия за постепенно рестартиране на американската икономика чрез поетапното възобновяване на бизнес дейността във всички 50 щата. В неделя агенция Ройтерс съобщи, че щатите Аляска, Аризона, Арканзас, Калифорния, Флорида, Северна Каролина, Оклахома и Южна Каролина имат рекорден брой нови случаи на Covid-19 през последните три дни.

Предприетите от Федералния резерв обаче нови стимулиращи мерки сякаш оставиха на заден план тези притеснения и доведоха до силен ръст по време на днешната търговия на азиатските борси и до солиден скок на европейските пазари на акции.