БНБ не го вдига, за да не затруднява банките

От август банките ще продължат да заделят 0.5% от всеки отпуснат кредит като антицикличен капиталов буфер. Решението за това е взето от Управителния съвет на БНБ във вторник.

Съгласно наредба при определяне на нивото на антицикличния буфер се отчитат както референтният индикатор, така и съответните насоки на Европейския съвет за системен риск (ЕССР) и други показатели, които БНБ е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск, посочват от централната банка.

Към края на първото тримесечие на 2020 г. изчисленото според приетата методология съотношение кредити към БВП е 93,6%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (-37,1 процентни пункта). Това съответствало на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер.

От БНБ напомнят, че през март е взето решение за мерки, насочени към допълнително укрепване на банковия сектор във връзка с пандемията от COVID-19 и нейното отражение върху икономическата среда. Сред тях са отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим за местни кредитни рискови експозиции и запазване на 0.5%.

От централната банка сега посочват, че запазването на буфера допринася за устойчивостта на банковата система, имайки предвид очакваното забавяне на икономическата активност. Поради това можело да има нарастване на необслужваните кредити, което би оказало натиск върху доходността и капиталовата позиция на кредитните институции.