Частните болници да правят обществени поръчки за лекарства се предвижда в Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предаде БТА.

Проектът е публикуван днес на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане от 11 до 24 юли. Целта на предложението е да се гарантира състезателност и прозрачност при ценообразуването на лекарствените продукти, се посочва в мотивите на министъра на здравеопазването за предложената промяна.

В доклада си той посочва, че са констатирани случаи, в които НЗОК заплаща едно и също лекарство на различни цени именно заради липсата на обществени поръчки в частните болници. Големи разлики били констатирани основно за лекарства в областта на лечението на онкологични заболявания.

Агенцията по обществени поръчки подкрепя предложението, посочва още министър Ананиев в мотивите си.

Предложените в проекта и други промени биха осигурили по-голяма предвидимост за размера на разходите за лекарствени продукти, основно за лечение на злокачествени заболявания. Очаква се и по-голям брой лица да имат достъп до необходимите за лечението им медикаменти.

Не се очаква промяна на цените, които ще трябва да плащат пациентите, тъй като тези лекарствени продукти се заплащат напълно с публични средства и за пациентите техните цени са без значение, се допълва още в мотивите на министър Ананиев. За лечебните заведения стойността на лекарствените продукти няма отражение върху медицинската дейност.

Намалението на цените по договорите за доставка на лекарствени продукти би могло да се отрази върху размера на краткосрочните/дългосрочните задължения на лечебните заведения към търговците на едро.