Изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Брикел" може да става без да се прави без изготвянето на оценка за въздействие върху околната среда. Това глраси решение на Върховният административен съд на 15 юли. С него се отменя произнасяне на Старозагорския административен съд, което задължи регионалната екоинсепкция да преразгледа решението си дали "Брикел" трябва да прави оценка за въздействие.

Според ВАС „Брикел“ не изгаря твърди битови отпадъци, а биомаса, неопасни, горими отпадъци и нефтошисти, които оползотворява като алтернатива на въглищата. Съдът посочва, че централата не променя капацитета си, както и технологията, а по-скоро подобрява процеса.
Решението на съда обаче не означава, че в "Брикел" ще се използват отпадъци, тъй като тецът сам се отказа от използването на биомаса и други алтернативни горива.

"Няма решение, което да промени намерението ни да не използваме отпадъци в горивния си микс. Отказахме се преди месеци, защото така искаха хората. Друг е въпросът, че беше добра екологична възможност, но това е вече минало, а ние гледаме напред. Нека не ни приписват намерения, каквито нямаме. Искаме да заложим на поетапното заместване на въглища с биомаса, което е възобновяем източник на енергия и 100% екологично. Ако и в това еколозите видят заплаха за природата, ще мога да изляза и да кажа пред всички, че борбата на някой зелени организации е за унищожаване на българските енергийни предприятия, а не за екологични производства", коментира Янелин Павлов - изпълнителен директора на "Брикел". Той още веднъж посочи, че хората не трябва да се поддават на спекулации и отпадъци в горивния микс няма да има.

Изказването му е по повод твърдения на зелени организации, че решението на ВАС дава възможност на "Брикел" да използва отпадъци като суровина, само защото не е необходима екологична оценка.
Оползотворяването на РДФ е утвърдена в ЕС практика, защото е екологично и решава проблемите с битовия отпадък на градовете. В България обаче тази възможност беше сатанизирана и заради това редица предприятия се отказаха да я внедряват доброволно.