Отказалите се от парно да не плащат за общите части, както досега. Това гласят поправки в Закона за енергетиката, внесени от група народни представители, начело с лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според новите текстове, ако не се използва топла вода или парно, клиентът ще може да подаде декларация за това пред съответната топлофикация. В срок до 30 дни след това собственикът вече няма да се счита за клиент на топлофикацията и съответно няма да получава сметки.

Аргументите на вносителите са, че физическите или юридическите лица, който се явяват собственици или ползватели на имот в сграда в режим на етажна собственост, и са прекъснали топлоснабдяването, и с това са прекратили договорните си отношения с доставчика на топлоенергия, са субекти на т.нар. "непоръчани доставки" по отношение на топлоенергия, отдавана от тези части от сградната инсталация, които попадат в неговия имот.

Ако промени бъдат прието, това означава, че сметките на тези, които не са се отказали от парно, ще се увеличат, тъй като те ще поемат изцяло плащането.