Инициатива “Акция Книгодарител” стартира фондация “Лукойл” от 20 август, съобщиха от организацията. Целта е да се попълнят библиотечните фондове в малки населени места с произведения, издадени през последните 10-15 години.

До 7 септември в 9 града в страната ще има 16 пункта, в които доброволци ще приемат дарения от книги от всички жанрове. Пунктовете ще са разположени в удобни градски обекти от веригата бензиностанции “Лукойл”. 5 ще има в София, по 2 в Пловдив, Варна и Добрич, по един в Бургас, Русе, Стара Загора, Враца и Дупница.

Всеки, който се включи в благотворителната акция, ще получи сертификат “Активен Книгодарител”. Единственото препоръчително условие е произведенията да са издадени след 2009 г. и да са в добро състояние. Книгите ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември.

От фондация “Лукойл” посочват, че в много домове има издания от последното десетилетие, които не се ползват или повтарят. Те обаче можели дза донесат радост на други хора. Читалищата в малките населени места разполагали с малки бюджети и не можели да си позволят новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература.