Досегашният изпълнителен директор на Български енергиен холдинг (БЕХ)  Жаклен Коен подаде молба за освобождаване на заеманата от него длъжност, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Изложените от него мотиви за решението му са лични причини.

Министър Теменужка Петкова е приела депозираната молба за освобождаването му като член на Съвета на директорите на БЕХ ЕАД.

Предстои издаване на протоколно решение на енергийния министър в качеството му на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на БЕХ ЕАД, се уточнява в съобщението.

Коен за втори път пое ръководството на държавната енергетика на 19 юли 2019 г., когато Теменужка Петкова смени борда на директорите на холдинга. Тогава тя освободи Петьо Иванов, Петър Илиев и Живко Динчев. В новия борд от стария остана само Живко Динчев, шеф на ТЕЦ "Марица-изток 2", а освен Жаклен Коен, в борда е и Андон Андонов, изпълнителен директор на "Мини Марица-изток".

. Коен бе изпълнителен директор на холдинга и от 2014 до 2016 г., когато бе освободен от министър Петкова. Той обаче остана в държавната енергетика като председател на борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй". Оттам бе освободен по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков, когато министър беше директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов. С връщането си като министър на енергетиката в третия кабинет на Борисов Теменужка Петкова отново го назначи за шеф на борда на атомната централа.  А по-късно той отново оглави БЕХ. 

При втория път Коен изкара като шеф на държавната енергетика година и един месец