- Над 35 млн. лв. обаче плаща НОИ, за да вземат 606 хил. минималната

- Половината пенсионери ще са с най-ниския възможен доход, ако бъде увеличен на 300 лв.

- На над 8% от пенсионерите не им достига стаж - рекорд за последните 19 години

6,9 млн. лв. спестява всеки месец бюджетът от наложения таван върху пенсиите. Това става ясно от статистическия годишник за пенсиите, публикуван от Националния осигурителен институт.

28 209 пенсионери са ограничени от тавана в размер на 1200 лв. и реално не получават пълната пенсия, която им се полага, показват данните на НОИ. Като най-голямата група от тези хора биха взели пълния размер на пенсиите, ако таванът се увеличи с 50 лв. До толкова се спестява месечно от пенсиите на 5404 пенсионери. От още 4494 пенсии пък спестяването е до 100 лв. на месец.

Всъщност най-много НОИ пести от тавана на 989 души, чиято реална пенсия е с над 850 лв. по-висока от тавана от 1200 лв. Общо 1,3 млн. лв. е спестяването от тях.

Противно на твърденията, че бюджетът на НОИ се натоварва най-вече от големите пенсии на военни и полицаи, които се пенсионират и по-рано от останалите, статистиката показва друго. Само 6754 са бивщите офицери, чиито пенсии надхвърлят тавана, като само на 269 от тях са изчислени пенсии над 2050 лв. месечно.

НОИ плаща и

38 неограничени

от тавана пенсии

Такива могат да получават само бивши министър-председатели, президенти и членове на Конституционния съд.

82,8 млн. лв. е годишното спестяване на НОИ от тавана на пенсиите при близо 9,9 млрд. лв. платени по това перо от осигурителния институт през 2019 г. Сумата е 2 пъти по-малка от прогнозираните от НОИ близо 160 млн. лв. годишен разход, ако отпадне таванът на пенсиите. За последно тя бе съобщавана в края на 2018 г., когато социалната комисия на Народното събрание обсъждаше предложения за премахване на тавана и преизчисление на всички пенсии с нов осигурителен доход.

Спестеното от тавана реално не успява да покрие дори три месеца извънредни разходи за изплащането на минималната пенсия на хора, които са работили на прекалено ниски заплати или нямат достатъчно години осигурителен стаж, показват данните.

Над 35 млн. лв. се плащат всеки месец, за да се добавя към реалния размер на пенсиите на 606 хил. души, за да могат да получават минималната пенсия. През 2019 г. минималната пенсия бе 219, 43 лв., а през тази стана 250 лв.

При над 439 хил.

души всеки

месец НОИ

додава над

30 лева

към реалната пенсия, за да получават минималната, става ясно от публикуваната статистика на осигурителния институт. По това перо са и огромната част от доплащанията за минимална пенсия в размер над 33 млн. лв. месечно.

При 5707

пенсионери

държавата

доплаща 1 лев

месечно, за да вземат минималната пенсия.

Групата на хората, на които бюджетът доплаща, за да вземат минималните пари за старост, се е увеличил с още около 250 хил. души, откакто сумата е 250 лв.. А ако от началото на следващата година минималната стане 300 лв., ще трябва да се плащат добавки на още над 290 хил. души. Планове за увеличение на минималната пенсия вече бяха обявени от управляващите и се планира тя да стане 300 лв. от началото на 2021 г. Според данните на НОИ обаче тогава повече от половината от общо 2,1 млн. пенсионери ще получават минимална.

35 458 са хората, на които само през 2019 г. са отпуснати пенсии в минимален размер, тъй като стажът и осигурителните им доходи не са стигали дори за определяне на минималната пенсия, става ясно още от статистиката на НОИ. Това са над 70% от отпуснатите през миналата година пенсии за осигурителен стаж и възраст.

Все повече стават хората, които трябва да чакат да им се отпусне пенсия за старост, защото нямат достатъчно осигурителен стаж, за да вземат по нормалния ред. 8% от пенсионерите, или

127 858 души

са с пенсии,

отпуснати с

недостатъчен

стаж

Това е рекордна стойност за последните 19 години, откакто бе приета реформата със сегашната пенсионна система. Увеличението на пенсионерите с недостатъчен стаж спрямо 2008 и 2009 г. пък е двойно, като в тези две години е имало най-малко такива хора.

Спрямо 2015 г., когато бе прието плавното увеличение на изискванията за стаж и възраст, така че през 2037 г. и мъжете и жените да се пенсионират на 65 години и с 40 години осигурителен стаж, увеличението на пенсионерите, които нямат възможност да се пенсионират по нормалния ред, е с близо 40 000 души.

Като са се увеличили с близо 10 000 само за периода 2018-2019 година.

С 10 000 са

намалели

новоотпуснатите

пенсии в

рамките на

1 календарна

година

в сравнение с 2017 г. Тогава е имало 129 660 нови пенсионери, а през 2019 г. са били 119 750. Причината отново е в увеличенията на изискванията за придобиване право на пенсия, обясниха пред “24 часа” експерти от НОИ.

Намалението на новоотпуснатите пенсии заради общо заболяване, тоест със свидетелство от ТЕЛК, е под 5000 за същия двугодишен период.

Според данните на НОИ 34% от отпуснатите през миналата година нови пенсии са инвалидни.

214 129 продължават

да работят, 10% от

тях са охранители

214 129, или над 10% от всички пенсионери продължават да работят и след като се пенсионират, показват данните от статистическия годишник на Националния осигурителен институт за 2019 г. За последната година броят на работещите пенсионери се е увеличил с над 16 хил. души.

Охранител е най-популярната професия за пенсионерите, показват още данните от годишника. Като такива са се осигурявали над 21 хил. души. Тази професия е популярна за бивши военни и полицаи, които се пенсионират рано и продължават да имат право на лично оръжие.

Следващата по популярност сред пенсионерите професия е продавач - като такива са се осигурявали над 16 хил. души през 2019 г.

Над 7 хил. пък са шофьорите пенсионери, 5801 са пенсионираните лекари, медицински сестри и акушерки, които продължават да работят.

В бюджетния сектор пък има общо 45 хил. работещи пенсионери, като тук влизат чиновници, учители и пр.

Земеделието и миньорството са сред най-непопулярните за пенсионерите професии.

Пенсионерите имат право на преизчисление и увеличение на парите си, ако продължат да работят и след датата на пенсионирането си и внасят осигурителни вноски. Това е и причината броят на работещите възрастни непрекъснато да нараства. (24часа)

Без опашки пред НОИ

за болнични, майчински

и безработица

Работодателите вече няма да се редят на опашка пред гишетата на Националния осигурителен институт, за да подават документи за изплащането на болнични и майчински на техни работници и служители.

Опашките пред гишетата на НОИ трябва да намалеят с новите електронни услуги.
Опашките пред гишетата на НОИ трябва да намалеят с новите електронни услуги.
От 18 август са в сила промени в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО), които са свързани с подаването на документи за изплащане на обезщетения и помощи, обявиха от НОИ.

Фирмите вече могат да подават само по електронен път декларациите, че осигуряват своите работници, за да могат хората да ползват плащанията за болнични и майчинство. Въпреки че НОИ получава от години тези документи от лекарите, работодателите продължаваха да носят на хартия декларации. Това често забавя изплащането на обезщетенията по болест и майчинство от страна на осигурителния институт.

Подаването по електронен път на декларациите обаче ще е възможно само за компании, които имат електронен подпис.

Пак с електронен подпис ще бъде декларирано пред НОИ и кои са упълномощените да подават документи хора, става ясно още от промените в наредбата.

На безработните, които искат да получават от НОИ обезщетение, също няма да им се налага вече да се редят на опашка. Те ще могат да подават нужните документи до НОИ по електронен път, но трябва или да имат персонален идентификационен код, издаден от осигурителния институт, или електронен подпис.

По същия начин могат да се подават и необходимите документи за изплащане на парична помощ при смърт на осигуреното лице (заявление-декларация приложение №17) и неполучените от починало лице парични обезщетения и помощи (заявление-декларация приложение №18).(24часа)