Не се отразява обаче на спестовността, за 7 месеца нови 1,7 млрд. са влезли в банки

Пандемията сви потребителските кредити с над 400 млн. лева, показва статистиката на БНБ. В края на юли общата им сума е стигнала 11,657 млрд. лева. От началото на годината те са се увеличили с 249 млн. лв. За сравнение - за същия период на миналата година нарастването им е било с 647 млн. лв.

Причината за рязкото намаляване на изтеглените потребителски кредити са притесненията на хората по време на извънредното положение. През април и май имаше значително свиване на търсенето на такива заеми.

Кредити за жилища обаче почти не са пострадили заради коронакризата. От януари до юли са изтеглени нови 573 млн. лв. ипотечни заеми. За същия период на миналата година сумата е била с 50 млн. по-голяма. Жилищните кредити почти са се изравнили като обща сума с потребителските, след като в края на юли са достигнали 11,406 млрд. лв.

Коронакризата засега не се отразява на спестовността на българите, показват още данните на БНБ.

Липсата на алтернативни вложения продължава да насочва свободни пари към банките. В края на юли депозитите на домакинствата са 57,5 млрд. лв. - със 7,7% повече спрямо същия месец на 2019 г. От началото на годината в банките са спестени нови 1,7 млрд. лева, като почти същата е била сумата и през миналата година.

Има известно забавяне в темповете на нарастване на парите в оборот. През юли 2020 г. увеличението им на годишна база е с 8,7% срещу 9,5% месец по-рано. Сега сумата е с 1,1 млрд. лв. повече и вече достига 106 млрд. лв.