Досега България е спечелила 7 големи дела с общ размер на исковете срещу нас за 1,5 млрд. лв.

Двустранните инвестиционни договори между държавите, членки на ЕС, ще бъдат прекратени най-вероятно от 1 януари 2021 г. Това ще стане по силата на споразумение, подписано на 5 май тази година в Белгия по инициатива на Брюксел. Мотивите за това общо решение са, че арбитражните клаузи в международните договори противоречат на договора за функциониране на ЕС. Българското правителство вече взе решение и внесе в парламента закон за ратифициране на споразумението.

Новите правила предвиждат прекратяване на сключени между държави от съюза двустранни инвестиционни договори. Ще бъдат прекратени и съдържащи се в някои от тях клаузи за удължаване на защитата на инвестиции, които са направени преди датата на тяхното прекратяване, както и клаузи, които отпускат допълнително време за защита на направени инвестиции по вече изтекли договори.

България, както и останалите държави от евросъюза, вече няма да завеждат искове и да водят арбитражни дела, тъй като няма да имат правно основание за това. Съдбата на текущите дела не е съвсем ясна, тъй като сред юристите има различно тълкуване на споразумението. Според едни приключването на вече заведени дела ще се извърши по досегашния ред заради принципа, че правни норми не се въвеждат със задна дата. Според други всяко от заведените текущи дела ще приключи със споразумение между страните, защото споровете между тях вече няма да се основават на действащи договори, а на прекратени. Същия проблем има и по отношение на обжалвания по приключили дела. Някои от юристите смятат, че обжалванията отпадат автоматично, други обаче не са категорични, защото от тях зависи изпълнението на присъди, най-често обезщетения, взети на основата на действащи договори.

До момента България е спечелила седем арбитражни дела със значим обществен и материален интерес в размер на 1,5 млрд. лева, отчетоха през април миналата година от финансовото министерство. Най-значимото до момента е заведеното през лятото на 2013 г. дело от ЕВН, което България спечели окончателно през 2019 г.

Друго знаково дело, също спечелено от страната ни, бе заведено през есента на 2015 г. от Държавния резервен фонд на Султаната Оман, в качеството му на акционер в затворената КТБ. Фондът твърдеше по време на делото, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори чрез действията на българското правителство, БНБ и българския съд, свързани с поставянето под специален надзор на КТБ и последвалото отнемане на лиценза ѝ. Искът срещу страната ни бе за 80 млн. евро.