Стопаните не се радват, че за поредна година изпреварваме Франция по производство

В България вече има 180 квадратни километра, засадени с ароматната култура

Цените се сринаха и са двойно по-ниски в сравнение с 2017 г.

Дори прогнозират разораване на лавандуловите полета

България изпревари Франция по производство на лавандулово масло и тази година, но това не радва производителите у нас. Да си №1 на световния пазар, не винаги е повод за гордост, а носи повече проблеми.

“Определено не се радваме, в България има стотици тонове лавандулово масло на склад, което стои непродадено”, заяви шефката на Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика Гергана Андреева.

Заради високите цени през 2017 г., когато маслото стигна до 130 евро/кг на световните пазари и 250 лв./кг у нас,

големи

земеделци се

пренасочиха от

зърното към

отглеждане

на лавандула

Така най-вече в Северна България се появиха огромни лилави полета.

Площите с лавандула у нас вече са 208 890 дка, показват данните на земеделското министерство. По неофициални данни обаче са повече. Проучване на Би Би Си ги определя на 180 кв. км. Нарастването на площите с лавандула е с над 100% спрямо 3 г. назад.

“Има и обективна причина, която е извън нас, за да изпреварим Франция”, обясни Андреева. Провансът е пострадал от бактерия, която е унищожила 56% от лавандуловите насаждения във Франция.

Хубаво е, че сме водещи, но да не забравяме, че има и други държави, които произвеждат лавандула - около нас са Румъния и Гърция, Великобритания също е традиционен производител, а и Франция остава важен играч на световните пазари, коментират от браншовата организация.

След големия бум в засаждането на лавандула у нас логично следва и отрезвяването от свръхпроизводството. Още през 2018 г. цената се срина двойно до 100-120 лв./кг Тази тенденция продължи и през миналата година, когато лавандуловото масло поевтиня още и се изкупуваше за експорт по 90-100 лв./кг. Тогава много стопани отказаха да продават толкова евтино стоката си и я

задържаха в

очакване на

по-добри цени

80% от произведените количества от реколта 2019 г. стоят на склад и в момента. През 2020 г. обаче пандемията от коронавирус свали потреблението на лавандулово масло в парфюмерията и козметиката, което натиска цените още надолу, при това съчетано с 15% по-ниски средни добиви заради сушата.

Тазгодишната реколта е между 260 и 300 тона според данните на браншовата организация. Със залежалите близо 200 т от минали реколти за продажба стоят 500 тона.

“Това са наши неофициални данни, но дори и да се вземат официалните, които ще бъдат за 180 т масло, тази година, със запасите стават 300 т, което пак не е малко”, коментира Андреева. Дори и при 300 т това означава, че по складовете стои стока, в която са затворени 300 млн. лв. - огромна сума за бутиков бранш като лавандулопроизводството. Това водело до липса на ликвидност у много стопани. Било същото като да имаш вкъщи телевизор за 1000 лв., но да нямаш пари да си платиш тока.

Големите количества лавандула у нас са

поразвалили и

качеството

на част от

произвежданото

масло

Използването на по-високодобивни сортове било за сметка на показателите на маслото. Най-важните са терпеновите алкохоли линалинацетат и линалол, които давали аромата на маслото. А той е най-важен, особено ако ще се използва в парфюмерийната промишленост или за ароматерапия в спа индустрията. По подобие на млечните продукти и за лавандуловото масло има стандарт - БДС ISO стандарт 3515.

Неотговарящото на стандарта количество е нещо като производно на лавандуловото масло, или т.нар. ливандин. На практика то е

почти

непродаваемо

Може да се използва в хранително-вкусовата промишленост за производство на сладки и локуми. Влошаването на качеството на маслото идвало и от смесване на различни сортове в едно поле, особено в Северна България.

Покрай пандемията от COVID-19 обаче се разраства друго направление в използването на лавандулата - за различни тинктури като цяр за стрес, мигрена и др.

Например в САЩ имало бум на тези продукти. Лавандулата се ползва и за дезинфектант. Според статия в американско списание по време на Първата световна война са използвали лавандулата в полевите болници за дезинфекция на подове и стени.

“В крайна сметка лавандуловото масло не е стока от първа необходимост, не е хляб или зърно. Колкото и да са търсени продукти като тинктура, лавандулова захар и за дезинфектант, това са странични нейни приложения. Основното е за парфюмерия и козметика, а при него пандемията има силно негативно въздействие”, обясни Андреева.

Голяма част от магазините по летищата още стоели затворени, пътниците били 10% от обичайното. А именно чрез магазините по терминалите е основната продажба на скъпи парфюми и козметика със съдържание на лавандулово масло.

Като цяло 40% е спадът при луксозната козметика и парфюмерия в коронакризата, коментира Гергана Андреева. Според нея обаче са пресилени оплакванията на производители от Северна България, които твърдели, че им плащали маслото по 45 лв./кг.

“Аз лично не съм чула някой да е продал на такава цена, виждала съм партиди и за 120 лв./кг, но те са с параметри като по учебник, виждала съм и за 70 лв./кг за не толкова добро масло”, каза шефката на браншовата организация.

Тя очаква

част от стопаните

да се откажат

да гледат

лавандула,

защото няма да получат доходността, която искат. Особено след пандемията мнозина щели да се върнат към зърнопроизводството, защото там има по-сигурен пазар.

И шефът на асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов прогнозира, че ще се стигне до разораване на лавандулови полета. Според него мнозина фермери от Добруджа ще претърпят големи загуби, защото са инвестирали доста средства в лавандулата, която е многогодишно растение, а освен това и плащат скъпи ренти от по над 100 лв./дка.

“2021 г. ще бъде още по-неясна година за лавандулопроизводството, очаква се сериозна икономическа криза в много отрасли, която ще намали покупателната способност и търсенето на скъпи продукти с лавандула”, коментира Андреева. Иначе лавандуловото масло можело да се съхранява много дълго време. Ако е в специални бидони, без пряка слънчева светлина и на хладно, можело да издържи и над 10 г.

При розопроизводството

положението

е по-добро,

показват данните на браншовата организация. Въпреки че цената на килограм розов цвят е била по-ниска от миналата година - 2,20 лв., при 2,50 лв. през 2019 г., все пак е по-висока от себестойността, която е около 1,80 лв. Розопроизводителите ще получат по 90 лв./дка от компенсациите за COVID-19 в земеделието и още 20 лв./дка “де минимис”. Или като цяло дори ще вземат малко над цената от миналата година.

Розопроизводителите са предимно дребни стопани и се вместват в изискванията за подпомагане по “де минимис”. Отглеждащите лавандула обаче са по-големи и реално за тях подпомагането ще е недостатъчно.

В последните години имаше няколко големи чужди инвестиции на предприятия за преработка на лавандулов цвят и рози. Те обаче затвориха цикъла и направиха свои насаждения. По този начин си гарантират стабилна цена и качество всяка година без значение на пазара. Така тези инвестиции не рефлектират пряко и не помагат на производителите да намерят пазар за стоката си.

Много фермери особено в Северна България засяха различни сортове лавандула, без да съобразят, че те имат различни изисквания при отглеждането и беритбата.

Парфюмерийната промишленост, която е основен потребител на лавандуловото масло, претърпя драстичен спад в продажбите покрай коронавируса.

САЩ е основната дестинация за лавандулата, където отиват 27% от световния износ.
САЩ е основната дестинация за лавандулата, където отиват 27% от световния износ.

Изнасяме 99% от продукцията

99% от българското лавандулово масло се изнася. В последните години обаче има и ръст в производството у нас на шампоани, лосиони, балсами и кремове с ароматното и полезно масло. То също се влага и в спрейове, дезинфектанти и ароматизатори за въздух.

Най-големият потребител на лавандулово масло е САЩ,

27% от световния

износ отива там

Следват Германия, Франция, Австрия, Холандия, Индия, Великобритания, Испания, Канада и др.

От декар с лавандула тази година се добиват между 2 и 6 кг масло. То се получава след дестилиране на 450-500 кг зелена маса. Заради сушата добивите обаче са по-ниски, през 2019 г. са били средно 650 кг/дка зелена маса.

Освен сушата причина за по-ниските добиви е и смесването на сортовете на едно поле. При бума на насажденията в Добруджа е ползван всякакъв разсад. Различните сортове лавандула обаче имат нужда от специфични условия на отглеждане, с различни показатели са и по различно време трябва да се подхранват и жънат.

В Южна България ситуацията е по-различна.

Качеството е

много по-добро,

защото са спазени съотношенията на основните показатели на маслото.

Много лавандула у нас има в Розовата долина, което е свързано с наличието на преработвателни предприятия с подходящи теренни условия и със създадената отдавна традиция в този район в отглеждането на етеричномаслени култури.

Едни от най-големите производители са в района на Шумен, Добрич и Провадия. През 2016 - 2017 г. там

се изградиха дестилерии

със сериозен капацитет

за преработка и производство на лавандулово масло.

Основните лавандулови стопанства са в областите Стара Загора с два подрайона - Чирпански и Казанлъшки, на изток и запад от Казанлък и Пловдив - Карловски и Зелениковски. Отглежда се основно в Подбалканските полета, Североизточна и Източна България.

Чирпанската лавандула е с много високо качество, както и карловската, също в Зелениково и на изток и запад от Казанлък. В Пазарджишкия регион също така има насаждения с биологична лавандула с много високо качество. В Новозагорско има насаждения на над 20 години. Лавандулата заема значителни площи и в Разложко. В Шуменска област индустрията започва развитието си с особено високи темпове през 80-те години на миналия век, а понастоящем е утвърден като един от водещите райони, в които се добива значително по количество и с много добро качество масло. Огромни насаждения на лавандула има още около Добрич, Провадия, цялата Добруджа.

Последните две години има много малки стопанства около Бургас, Ловешка, Великотърновска и Габровска област.

Търсят лавандулата срещу стрес, главоболие и инфекции

За медицински и религиозни цели лавандулата се използва още отпреди 2500 години. Прекрасният ѝ аромат може да се разпознае не само в парфюми и козметични продукти, но и в сапуни, дезинфектанти, репеленти срещу инсекти, тинктури срещу стрес и главоболие. Също се влага в мехлеми за натъртвания и схващания, защото лавандуловото масло има свойството да облекчава мускулните болки, включително и тези, причинени от артрит и ишиас. Лавандулата има спазматично действие и повлиява отпускането на мускулите на храносмилателния тракт при раздразнителен стомах.

Лавандулата е ефикасно решение при инфекции, защото съдържа танини, които убиват бактериите и предотвратяват инфектирането на рани.

Още през 1910 г. френският химик Рене Морис Гетфос установява, че третираните с лавандулово масло изгорени участъци кожа заздравяват по-бързо и не се инфектират. Това спомага за развитие на фитотерапията, особено при изгаряния, които са причинени от слънчевите лъчи. При тях веднага се забелязва облекчение.

Японски учени са установили при свое изследване, че съдържащото се в лавандуловото масло вещество линалол води до релаксиране на тялото и ума, облекчаване на емоционалните разстройства, защото повлиява централната нервна система и затова е добро решение при паник атаки, тревожност и депресия.

Съществуват исторически справки, че още кралица Елизабет I е пиела лавандулов чай. Той намалявал мигренозните пристъпи, които е имала, и облекчавал главоболието.

Използва се срещу молци при дрехите, в подправки в кулинарията, сладкарството, ароматизанти и дори дезинфектанти срещу вируси. В ароматерапията неговите свойства спомагат за лечение на кашлица, дихателни инфекциозни заболявания.

В САЩ от лавандула се прави сироп, а сушени лавандулови пъпки се използват за лавандулови сладки, бонбони и лавандулова захар.