В края на месец август регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново са 2 863, като спрямо юли намалението е с 86 души, а в сравнение с месец юни те са с 408 по-малко. В същото време увеличението спрямо август 2019 г. е с 1 293 лица, информират от трудовата борса.

Равнището на регистрираната безработица за региона на Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново през август е 6%, при 7% за област В.Търново и 7,5% за страната. Отчита се спад от 0,2 процентни пункта в сравнение с предходния месец юли и от 0,8 процентни пункта спрямо юни, сочи статистиката.

Най-малко са хората без трудова заетост в община Велико Търново - 5,2%. За община Елена безработицата е 10,7%, а в община Златарица 19,6 на сто.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 295 безработни лица. Освен тях, други 19 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се регистрирали в Бюрото по труда.

През месец август 2020 г. броят на започналите работа безработни лица достигна 348, като 82% от тях са устроени в реалната икономика, сочат данните от месечната статистика на Агенцията по заетостта. Други 16 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място през август чрез бюрото по труда. В сравнение с месец август 2019 г. се отчита значителен ръст на започналите работа безработни. През август най-много започнали работа се отчитат в сектора на хотелиерство и ресторантьорство и в преработващата промишленост – 13,2%. 

Работа на субсидирани работни места са започнали 68 безработни лица от рисковите групи по програми и мерки за обучение и заетост и по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 313, като 70.2% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (33,2%), хотелиерство и ресторантьорство (19,5%), следвани от образование (14,7%), търговия (9,6%), административни и спомагателни дейности (7,0%), хуманно здравеопазване (5,7%) и далекосъобщения (3,1%).

Най-търсените професии през месецa са преподаватели, бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.

По мярката 60/40 в Дирекция „Бюро по труда” – Велико Търново до настоящия момент са приети заявления от 59 работодатели за изплащане на средствата с цел запазване заетостта на 649 лица.