Помощник държавният секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън смята “Балкански поток” за продължение на “Турски поток”

“Разглеждаме “Балкански поток” като продължение на “Турски поток”. За нас името не променя факта, че Русия използва енергията като източник на влияние. Може би има разлики при превода, но за нас каквото и да е името, газопроводът е един и същ”.

Това заяви помощник държавният секретар по енергийните ресурси на САЩ Франсис Фанън в отговор на въпрос на “24 часа” дали САЩ ще наложат санкции за разширяването на газопреносната мрежа на България. Фанън говори пред български журналисти малко след срещата си с министъра на енергетиката Теменужка Петкова в четвъртък.

Дипломатът отбеляза, че законът, приет в САЩ по отношение на санкциите за “Турски поток” и “Северен поток 2”, е отпреди няколко години.

“Може би имате предвид обновените насоки към закона, издадени от Майк Помпейо през юли. Законът CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) е насочен към противодействие на зловредното руско влияние през енергетиката. Той е специфично насочен към “Турски поток”, както и към “Северен поток 2”. От две години, откакто бе приет законът, ние сме използвали всички видове дипломатически методи, за да окуражим промяна на поведението, но Кремъл продължава да ескалира проблема”, каза Фанън. Той допълни, че САЩ не искат да санкционират никого. Според него CAATSA е закон, който не задължава Вашингтон да налага санкции, а постановява, че ако се установи проблем, трябва да се използват различни средства за прилагането на закона.

Представителят на САЩ определи проекта за АЕЦ “Белене” като търговски и технически лош. Според Фанън той няма да подобри енергийната сигурност на България.

“Базиран е на остарели технологии, които Русия отказва да използва дори на своя територия. Защо България би искала да бъде тестов обект на остаряла технология?”, попита Фанън. Той добави, че изграждането на “Белене” ще погълне грешни пари.

Помощник държавният секретар отбеляза, че с министър Петкова са говорили за партньорството по газовата връзка с Гърция, която е много важен проект.

“Оценихме позитивните стъпки, които правителството ви прави за интерконектора от последната ни среща в началото на годината в САЩ. Виждаме, че България започва да служи за регионален хъб. Обсъдихме диверсификацията на ядрено гориво и нови ядрени технологии”, добави Фанън.  Франсис Фанън (втори отляво) се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа и с представители на големи американски компании у нас.

СНИМКА: ПОСОЛСТВО НА САЩ

Франсис Фанън (втори отляво) се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа и с представители на големи американски компании у нас. СНИМКА: ПОСОЛСТВО НА САЩ