Работата от вкъщи трябва да се облага с данъци, за да се подпомогнат работниците, които не могат да работят дистанционно. Това предлагат икономистите от Deutsche Bank.

Данъкът ще се плаща от работодателите, а генерираният доход ще се плаща на хора, които не могат да си вършат работата от вкъщи. Това би могло да генерира 48 млрд. долара, ако бъде въведено в САЩ и би помогнало за възстановяване на баланса, казва банката.

Твърди се, че това е справедливо, тъй като тези, които работят от вкъщи, пестят пари и не плащат в системата като тези, които излизат да работят.

Милиони хора се насочиха към работа от вкъщи, тъй като работодателите затваряха офиси, за да ограничат разпространението на Covid-19. Много големи работодатели заявиха, че ще позволят на някои служители да работят постоянно от вкъщи на пълен или непълен работен ден, след като пандемията приключи.

Има обаче още милиони, които не могат да работят от вкъщи, като например медицински сестри и работници във фабриките, а данъкът трябва да помогне за поддържането на тези работници,твърди Deutsche Bank.

"Вирусът е облагодетелствал тези, които могат да си вършат работата виртуално, като банкови анализатори, и е застрашил поминъка или здравето на тези, които не могат", пише в доклада.

Той също така твърди, че отдалечените работници допринасят по-малко за инфраструктурата на икономиката, "докато все още получават нейните предимства".

Работейки от вкъщи, хората не плащат за обществен транспорт или не се хранят в ресторанти в близост до работните си места, докато скъпите офиси остават практически празни.

"WFH предлага директни финансови икономии за разходи като пътуване, обяд, дрехи и почистване", каза той. Данъчната ставка от 5% "няма да ги остави в по-лошо положение, отколкото ако са избрали да влязат в офиса".

Изследвания на Deutsche Bank показват, че една трета от хората искат да продължат да работят два дни в седмицата от вкъщи, след като пандемията приключи.

Твърди се, че целта на доклада е да почне дебат по тази тема. 

В Обединеното кралство Deutsche Bank изчислява, че данъкът ще генерира 6,9 млрд. паунда годишно, което може да изплати безвъзмездни средства в размер на 2 000 паунда годишно на работници с ниски доходи и на застрашени от съкращаване

"От години се нуждаем от данък върху работници от вкъщи", пише стратегът на Deutsche Bank Люк Темпълман. "Ковид току-що го направи очевидно. Много просто, нашата икономическа система не е създадена да се справя с хора, които могат да се откъснат от обществото".
Проучване: С коронавирус или не, дистанционната работа ще продължава да бележи ръст

Deutsche Bank Research прогнозира, че работниците в САЩ вече ще прекарват 4,6 милиарда дни в годината у дома, а не в офиса.

Данък от 5% за работа от дома със средна заплата от 55 000 щатски долара се равнява на около 10 долара на ден в САЩ. За Обединеното кралство данъкът се равнява на около 7 паунда въз основа на заплата от 35 000 паунда.