"Цялата суперструктура на туризма сме запазили. Ударът е икономически. Това което се задава, е икономическата криза". Това каза по БНТ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Всички съзнаваме, че сме в извънредна ситуация. Ако се случи някаква катастрофа, тя ще изведе туризма от стабилността. В момента всичко е възстановимо. Българските курорти са и къщи за гости, семейни хотели, имаме изградена инфраструктура и тя стои стабилно", каза още той.

По думите му  работодателите и работниците са обезверени и не знаят какво е тяхното бъдеще. "Има психическа криза - много от работниците са в безпътица, нямат средства и стои въпросът как ще оцелеят", обясни Драганов.

Според него се вижда огромното изоставане на бизнеса. "Последните години бе оставен на 208 организации разпокъсани, без никакъв шанс за обединение", добави той. 

"Работят устойчивите форми на туризъм  - семейни хотели, къщи за гости, малки корпоративни  хотели, балнео, спа и уелнес центрове. Нямаше места за паркиране в много от градчетата, и в цялата страна", каза още той.