Първите конкурси за мениджъри в

транспорта приключиха, министър

Росен Желязков подписа договорите им

Нови шефове в 17 държавни фирми и предприятия в транспорта назначи министър Росен Желязков. Това стана след обявени конкурси за избор на органи за управление на публичните предприятия. В бордовете на директорите или в управителните съвети влизат и независими членове, избрани след конкурс, който прави Агенцията за публичните предприятия и контрол. В повечето държавни компании в транспорта са избрани досегашните мениджъри. 

Кои оглавяват по-големите компании?

В Национална компания “Железопътна инфраструктура” директор остава Красимир Папукчийски, в УС от независимата квота е Христо Алексиев, бивш служебен министър на транспорта. За останалите до петима членове на УС ще има нов конкурс.

В Държавното предприятие “Ръководство въздушно движение” са назначени досегашният генерален директор Георги Пеев и досегашният член Веселина Карамилева-Тодорова, която е от независимата квота.

Нов е капитан Янко Стоименов, който в момента управлява летището в Лесново на “Интерскай”.  Пилотът с 40 години опит е участвал в създаването на комисия за оценка на предприятията “Ръководство на въздушното движение” в европейски мащаб, по- късно тази структура се влива в “Евроконтрол”, каза той за “24 часа”. Стоименов е българският пилот, който като летателен директор на кипърската авиокомпания “Хелиос” бе осъден на 123 години затвор в Гърция заедно с мениджърите. Неин самолет  катастрофира на 14 август 2005 г., при което загинаха 121 души на борда на “Боинг 737”. Днес пилотът чете лекции в Европа за несправедливия процес.

Нито един от кандидатите за членове на борда на директорите на “Летище София” не е допуснат до интервю. Нов конкурс ще бъде открит след настъпване на ефективната дата на концесията за летище София. Агенцията за публичните предприятия е направила конкурси и е предложила независимите членове на министъра.

Има промени в ръководния екип на “Летище Пловдив”. Избраните нови членове на борда са Лъчезар Миленчев и Пламен Спасов. За независим член предстои конкурс.

Шеф на “Български пощи” остава  Деян Дънешки, в борда е и досеташният член Емилия Фачева. Нови са представителят на държавата Валентин Асенов и независимите членове  Бисер Христов  и  Красимир Крачунов.

В борда на директорите на “Холдинг БДЖ” представители на държавата са Георги Друмев, Светломир Николов и Никола Василев. Независими членове са Григори Григоров и Маргарита Петрова - Кариди. Новите двама са Друмев и Петрова-Кариди. Предстои холдингът да обяви конкурси за управители на “БДЖ Пътнически превози” и на “БДЖ Товарни превози”.

В “Информационно обслужване” конкурсите са спечелени от досегашните мениджъри. Представители на държавата са Ивайло Филипов, Юлияна Калчева и Валентина Недялкова, а независими членове са Валери Борисов и Михаил Константинов.