30 дни преди парламентът да се

разпусне, председателят на

енергийната комисия кандидатства

за борда на директорите в БЕХ

Пак става интересно в енергетиката. Месец преди края на 44-ото народно събрание председателят на енергийната комисия Валентин Николов подаде оставка като депутат от ГЕРБ. В понеделник вечерта той оповести новината в профила си във фейсбук. И съобщи, че ще се кандидатира за член на борда на директорите на Българския енергиен холдинг. Вероятността да успее е повече от голяма.

Възможно е той да е новият изпълнителен директор на БЕХ. Ако бъде одобрена кандидатурата му, Валентин Николов ще управлява държавната енергетика още преди изборите.

Досегашният директор Жаклен Коен не си е оттеглял оставката, която подаде през лятото. “Не съм човек, който казва едно, а след това прави друго”. Според него оставането му в БЕХ дори се било проточило. След като веднъж си подал оставката, било нелогично да кандидатства отново за холдинга. Другите двама членове на борда - председателят Андон Андонов, който е и шеф на “Мини Марица-изток”, и Живко Динчев, който е шеф на ТЕЦ “Марица-изток 2”, до петък трябва да решат дали ще кандидатстват за БЕХ, или ще си подадат документите за дружествата, които сега оглавяват. Новият закон за публичните предприятия не позволява да са в двата борда.

Николов е споделял, че няма да се кандидатира за депутат в следващото събрание, но подаването на оставка преди края на този парламент явно е било изненада, тъй като

в кулоарите дори се

говорело, че сменя

ГЕРБ с Цветанов

Затова и Валентин Николов решил лично да обяви решението си в социалната мрежа. “Не, мотивите ми не са, за да се присъединя към друг политически проект или политическо лице”, написа в мрежата депутатът.

Съпартийци на Валентин Николов допускат, че той е подал документи за конкурса в БЕХ след скорошен разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Председателят на енергийната комисия бил приемлив като ръководител на държавната ни енергетика и за партньорите отвъд океана.

В битието си на председател на енергийната комисия Николов наследи традицията парламентът да е водещ в ключови промени в сектора. Така беше и когато я председателстваше бившият министър Делян Добрев. В тази комисия нерядко се случва промени в законите или пък други решения да се вземат единодушно от представителите на всички политически сили.

Валентин Николов е депутат в 3 парламента - 41-о, 43-о и 44-о народно събрание. По време на 42-ото първо беше зам.-министър на енергетиката, а след това шеф на АЕЦ “Козлодуй”.

След оставката му председател на енергийната комисия за месец вероятно ще стане заместникът му - Димитър Бойчев. Преди да си тръгне, Николов максимално се опитва да приобщи наследника си към дискусиите по двата законопроекта, които трябва да бъдат приети до края на 44-ия парламент. Единият е за индустриалните зони, а вторият - за енергийната ефективност. Първият е важен за привличане на големи инвеститори, а вторият дава посоката за енергийни спестявания.

“Когато продаваме жилищата си или ги строим, трябва да се стремим към нулево енергийно потребление. Трябва да управляваме с умни устройства административните сгради - и държавни, и частни.

Всяко жилище ще има

сертификат за

енергийна ефективност

и когато се продава или се дава под наем, сделката върви с него”, обяснява той логиката на закона. Неговият първи проект на закон е уредите за дялово разпределение да не са собственост само на живеещите в апартаментите, а да са и на топлинните счетоводители, което отвори възможността да се наемат или вземат на лизинг.

Самият Николов отчита внесени 14 законопроекта, 9 проекта за решения, 6 питания, 23 изменения между първо и второ четене. Едни от значимите промени, които са направени законодателно от Делян Добрев, от него, както и от други депутати, е създаването на фонд “Сигурност на електроенергийната система” . Според Николов това стабилизирало енергетиката, намалило и спряло загубите. Фондът е бил важен ход във времето на кризата, предизвикана от бума на веита и от дългосрочните договори с американските централи.

Преди влизането в политиката Валентин Николов е работил в швейцарска фирма, бил е мениджър в компания за пластмасови изделия.

В енергетиката е трупал опит като зам.-министър, когато министър на икономиката, енергетиката и туризма беше Делян Добрев. Тогава Николов е председател на бордовете на “Български енергиен холдинг”, НЕК и АЕЦ “Козлодуй”.

През май 2012 г. е назначен от БЕХ за директор на атомната централа. По време на управлението му се е състояла мисията на ОСАРТ на Международната агенция за атомна енергия. Предишна мисия от 1998 или 1999 г. е довела до затварянето на четирите малки блока в “Козлодуй”, припомня бившият шеф на централата.

При мисията от края на 2012 г. е дадена най-висока оценка. “Тази мисия ни нареди сред 10 най-добри атомни централи в света, а добрите практики се споделят с други атомни централи”.

По негово време се създава и предприятието АЕЦ “Козлодуй - нови мощности” и е изследвана възможността за хибриден блок. Оттогава е и партньорството с американците за VII блок.

Кандидатстването на депутата Валентин Николов за борда на БЕХ се свързва и с евентуалното бъдещо изграждане на VII блок в “Козлодуй”, въпреки че няма решение на парламента за спиране на “Белене”. Николов смята двата проекта за конкурентни, но никога не е крил, че е привърженик на нови блокове в действащата централа.