- Трите кита, които класират областта веднага след София по БВП: енергетика, оръжейна промишленост и производство на храни. Тя се готви за живот след въглищата и инвестиции, свързани със “зелената сделка”

- Кметът Живко Тодоров държи ниски местните данъци

Икономиката на област Стара Загора от одини се крепи от три кита: енергетика, оръжейна промишленост и производство на храни.

Така регионът запазва челно място в страната в една престижна класация - по равнище на брутния вътрешен продукт на човек от населението той се нарежда

на второ място

след София

Според последните данни от статистиката на жител в област Стара Загора се падат по 17 273 лв. от стойностния обем на БВП при 15 615 лева за страната.

Регионът е традиционно на челните места и по размера на работната заплата. Има обаче една особеност. Всъщност получаваните пари са разпределени неравномерно - високи заплати в енергетиката и много ниски например в областта на хотелиерството и ресторантьорството.

Тези тенденции са потвърдени и в най-новото издание на проучването на Института за пазарна икономика за 2020 г. “Регионални профили: показатели за развитие”. По-голямата част от данните впрочем се отнасят за 2019 г.

Както “24 часа” писа, според това изследване най-силните индустриални области в страната са Стара Загора, Враца, София и Габрово. Експертите подчертават, че за Стара Загора това се дължи на големите енергийни компании, най-вече в комплекса “Марица-изток”, но през последните години ръстът е сравнително бавен. С други думи - в енергетиката

регионът все

още разчита на

старата си слава,

но в последно време фирмите изпитват затруднения.

Макар и по-малки по мащаб, София, Габрово и Стара Загора стоят добре по отношение на преките чуждестранни инвестиции. Процесът на инвестиране в Стара Загора се оценява като среден, т.е. добрите икономически показатели са по-скоро следствие от предишни инвестиции (двете американски топлоцентрали в “Марица изток” или вложенията в оръжейното производство на Казанлък), отколкото от привличането на нови инвеститори, още по-малко - стратегически.

Например по показателя брой предприятия на 1000 души от населението през 2018 г. област Стара Загора отчита 48 при средно за страната 59. По отношение на преките чуждестранни инвестиции в предприятията на човек от населението в Стара Загора се падат 2937 евро при 3560 средно за България.

Според данните на НСИ за 2019 г. в областта е имало 15 371 предприятия, т.е. с 2,4% повече в сравнение с предишната година. И това минимално увеличение идва от малки фирми.

Най-много

са микро-

предприятията

с до 9 души, заети в тях - 14 185. А големите с по над 250 заети - само 35.

Тъкмо в тези големи предприятия са и основните инвестиции за миналата година. От държавните мини “Марица-изток” например информираха за това, че за първи път в над 60-годишната им история при тях са били въведени в експлоатация едновременно два нови роторни багера. След успешно изпълнени гаранционни изпитания те са вече работят в рудник “Трояново-север”.

Стойността на този проект е 25 848 663 евро. Той се финансира с 50 на сто собствено участие на мините и с още толкова пари - безвъзмездна помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез Международния фонд “Козлодуй”.

Единият от тези багери - KWK-2000, заменя три стари багера от типа Rs 1200, които са на повече от 50 години. Те ще бъдат изведени от експлоатация и ще бъдат демонтирани, като всички годни за употреба възли ще се използват за резервни части.

В същото време в американската ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3” инвестираха над 2 млн. лв. в закупуването на нов силов трансформатор - стратегическа резервна част за централата.

Трансформаторът е произведен изцяло в България. Тежащото над 250 тона съоръжение измина абсолютно безопасно дългия път от София до гълъбовското село Медникарово като извънгабаритен товар.

От оръжейната фирма “Арсенал” в Казанлък бяха съобщили, че през последните 5 г.

са влагали за

инвестиции и

оборудване по

20-30 млн. лв.

годишно

Прави обаче впечатление, че през последните няколко години в област Стара Загора не са откривани тържествено нови предприятия.

Последно по-голямо предприятие в областния град бе открито през май 2015 г. - заводът на турската фирма “Стандард профил” за уплътнения на автомобили. Липсата на големи нови инвестиции напоследък личи и по някои косвени фактори: например магазини от големи търговски вериги изчезнаха от Стара Загора, по-малко са банковите клонове, отпадна и намерението тук да се строят нови молове. Това на практика означава

намалена

платежо-

способност на

населението

В същото време някои от големите старозагорски предприятия, трупали мощ и авторитет през годините, изнесоха централните си офиси в София - например строителната “Трейс” и пивоварната “Загорка”.

Всъщност идват нови фирми, но го правят без много шум. Като турска фирма, която вече произвежда заготовки за парфюми. Намерението на местната Търговско-промишлена палата е да бъде посредник на бизнеса в региона за установяване на близки контакти с фирми от съседна Турция, тъй като

интересът там

към България

бил голям

Плановете за нов бизнес засега са насочени повече към бъдещето. Обяснението? Регионът вече се готви за живот след въглищата. Смята се, че когато и да се случи неизбежната зелена сделка, която заради екологията ще удари комплекса “Марица-изток” с принудителния отказ да се горят нискокачествените местни лигнити, тя ще засегне около 90 хиляди души. Това са не само миньори и енергетици, но и техните семейства от областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково.

За безболезнено преминаване към други дейности - например чисти производства на електричество, или към съвсем нови производствени дейности на района ще са необходими между 10 и 20 г., смятат специалисти. През това време хората трябва да се преквалифицират, но и да се изгради инфраструктура за новите фирми.

Според кмета Живко Тодоров

скоро районът

на Пловдив

няма да може

да приема нови

производства

и те, естествено, ще се насочат към Стара Загора. “Предпочитаме обаче такива производства, които носят висока добавена стойност, свързаните с най-модерните технологии”, категоричен е той.

За да посрещне готова подобни фирми, Стара Загора вече строи първата си индустриална зона - “Загоре”, на изток от града. Нейните 115 декара са разпределени в 11 имота - между 17 и 4 дка. Първи, които си купиха там терени, са две местни компании. Едната от тях планира да изгради логистична база, другата разширява своята производствена линия с нови модерни машини, за които е нужен по-голям терен.

Община Стара Загора планира и разширяването на индустриалната зона “Загоре”, и строителството на нова - този път на запад върху терена на бившето летище, което не се използва вече 30 г. Идеята е там да се запази съществуващата самолетна писта, която да приема малки самолети, разкри преди време пред “24 часа” кметът Живко Тодоров.

Доскоро имаше идея да се строи икономическа зона и близо до село Еленино, но там няма никаква инфраструктура.

Община Стара Загора се надява да привлече чужди инвеститори и с това, че от 2012 г. тук не са увеличавани местните данъци и такси. Те са по-ниски от средните за страната. Кметът Живко Тодоров е дал дума, че няма да ги вдига поне до края на мандата си в следващите 3 г.

По редица икономически показатели област Стара Загора разчита основно на енергетиката в комплекса “Марица-изток”.
По редица икономически показатели област Стара Загора разчита основно на енергетиката в комплекса “Марица-изток”.
Единият от двата нови роторни багера на държавните мини “Марица-изток”, който заменя 3 от старите.
Единият от двата нови роторни багера на държавните мини “Марица-изток”, който заменя 3 от старите.