Защитата на гигантската панда в Китай генерира огромни икономически и екологични ползи, отбелязаха китайски учени в областта на биоразнообразието и защитата на пандите.

„Няколко екосистеми в Китай за защита на пандите бяха оценени в диапазон от 2,6 милиарда до 6,9 милиарда щатски долара, което от 10 до 27 пъти от разходите за защита“, каза биологът Уей Фу‘уън, който е член на Китайската академия на науките, по време на лекция на Министерството на екологията и опазването на околната среда за опазването на биологичното разнообразие.

„Усилията за защита на Китай превърнаха гигантската панда от застрашен в уязвим вид“, отбеляза още той. Някога месоядни животни, днес пандите се хранят предимно с бамбук, който представлява 99% от хранителния им режим, каза Уей добавяйки, че видовете от планината Цинлин и провинция Съчуан се различават. „Те са генетично несъвместими“, каза биологът.

Според резултатите от проучване, публикувани от Националното управление на горите и пасищата през 2015 г., броят на дивите и отглежданите в плен панди в страната е бил съответно 1 864 и 375 в края на 2013 г.