Готови сме, той не е Библия, после може да се преправя, увери Борисов

Без санкция от НС не е редно, не е почтено, не е морално да се изпрати, смята Томислав Дончев

Парламентът ще изчака какво ще реши в сряда правителството за Националния план за възстановяване и устойчивост, за да се произнесе дали да задължи кабинета да го внесе в ЕК, или да се прави нов.

По плана, изготвен от правителството в оставка, България иска над 12 млрд. лв. безвъзмездно финансиране. Той

трябва да бъде депозиран в Брюксел до 30 април,

ако страната ни иска да получи през септември авансово 13% от сумата.

Във вторник на заседание на бюджетната комисия документа дискутираха вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, представители на различни министерства, на синдикатите и на работодателите.

Чия е отговорността за внасяне на плана в Европейската комисия, питаха народните представители Пламен Данаилов от “Има такъв народ”, Йордан Цонев от ДПС, Румен Гечев от БСП, Мартин Димитров от “Демократична България”, Мария Капон от “Изправи се! Мутри вън!”. Отговорът бе - на правителството.

По-рано във вторник - преди заседанието на комисията, Бойко Борисов заяви, че правителството ще внесе плана в Брюксел.

“Той не е Библия, може след това да се преправя, преписва, да се слага. Те са гъвкави документи. Това е ежедневен преговор с ЕК, с хората, които дават парите”, заяви премиерът.

Още в сряда Томислав Дончев ще внесе в Министерския съвет последния вариант на документа за евентуално гласуване.

“До последния ден като вицепремиер ще работя по плана

Но без санкция от НС не е редно, не е почтено, не е морално да се изпрати в ЕК”, допълни Дончев.

“Ако наистина има воля за ново съдържание, нов екип, частично базирайки се върху стария план, би могъл да разработи изцяло нов в рамките на 6-7 месеца”, смята Дончев. Дали това ще забави изплащането на средствата, вицепремиерът не можел да отговори. И припомни, че този механизъм за възстановяване е бърз, за разлика от оперативните програми. По него 2/3 от ресурсите трябва да бъдат договорени в първите 2 г.

Според Дончев най-разумно било да се стартира процедура по предварителна оценка от Брюксел. След като тя приключела в рамките на 2-3 седмици, може да се внесе официално и самият план от това или от друго правителство.

Депутатите обаче останаха изненадани от необходимостта планът да мине предварителна оценка. Някои заподозряха, че това е начин да се забави подаването му. Румен Гечев от БСП каза, че след като няма да има актуализация на бюджета, следващо правителство, което и да е то, ще бъде лишено от ресурс.

“Никакви тестове и тренировки, направен е проектът, ако обичате, внасяйте го

в Брюксел”, призова той. И допълни, че неговата парламентарна група в сряда ще внесе предложение НС да задължи кабинета да внесе плана. Мария Капон от “Изправи се! Мутри вън!” добави, че и нейната група обмисля подобно решение.

Йордан Цонев от ДПС обяви, че депутатите трябва да се концентрират върху национално отговорна позиция, да подкрепят усилията да се внесе планът. Защото той не бил ангажимент към бъдещи управляващи, а към страната, бизнеса, хората.

Представителите на синдикатите и работодателите, поканени на заседанието на комисията, призоваха да не се допуска забавяне, защото икономиката трябва да се възстановява.

Председателят на бюджетната комисия Георги Ганев обобщи, че депутатите ще изчакат решението на министрите и ще преценят дали да изготвят становище.

Народните представители питаха още защо не се използва кредитният ресурс от 4,5 млрд. евро. Преценката, отвърна Дончев, е, че към 2025 г. в държавата ще влязат пари от европейските програми и имало притеснения дали ще успеем да усвоим всички.

Средствата по плана обаче не можели да се използват за покриване на ликвидните нужди на изпадналия в криза бизнес вследствие от пандемията. Няма да има пари и за нови ядрени мощности, а само за зелени централи.