Знаете ли, че колите, които често се повреждат, се наричали "автомобили, произведени в понеделник сутрин". Това се случва доста често, особено през XX век. За това пък автомобилите, сглобявани във фабриките в сряда са били продавани в големи количества и са били особено ценени в САЩ, пише френското издание L’Argus.

През миналият век колата в понеделник сутринта е синоним на кола, пълна с недостатъци, която служителите, все още уморени от уикенда, неохотно сглобявали в началото на седмицата. Чистачките на предното стъкло на такива возила често се повреждат, двигателят консумира прекалено много масло, а половината бутони на арматурното табло заяждат.

Още един ден на автопроизводителите е бил проблематичен и това е петък сутринта. Производители като Ford, GM и Chrysler винаги плащали седмичната заплата и бонусите в четвъртък. Това е договорено от мощните американски синдикати. Работниците често посещавали кафенета и кръчми в четвъртък вечерта и в петък са имали проблеми с качеството на работата.

Най-качествените коли са сглобявани в сряда. Дилърите ловко се възползвали от този слух сред клиентите и рекламирали автомобилите, че са излезли от поточните линии в средата на седмицата. Твърди се, че много американци са били привлечени да си купят кола по този начин.

Легендарният Джони Кеш дори пя за този феномен. Песента се казва Wednesday Car и може да я видите във видеото.