Парите от печелившите дружества отивали към губещите

Конкурсите за шефове на НЕК, "Булгаргаз" и мини "Марица-изток"  ще продължат, каза служебният енергиен министър

Българският енергиен холдинг иззел с извънредни дивиденти 570 млн. лв. от АЕЦ "Козлодуй" и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за да покрива дългове на други дружества. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков, който, заедно със заместниците си Мирослав Дамянов и Андрей Николов, даде първата си пресконференция. На два пъти извънредно е прибран дивидент от атомната централа -  първия път 200 млн. лв., втория -  270 млн. лв., а от ЕСО по 50 млн. лв. също два пъти.

Имало сигнали от мениджърите на Електроенергийния системен оператор, че ако тази практика продължи, дружеството щяло да се затрудни да изпълни инвестиционната си програма, която е ангажирана с трансграничната свързаност, а оттам и с присъединяването към пазарите.

Живков заяви, че дълговете на БЕХ са 2,5 млрд. лв., а цената, която се плаща всяка година, тоест лихвите, е 100 млн. евро. Холдингът е създаден за може на база на огромните си активи да има достъп до атрактивно финансиране, той го има, но пък заемите, които се вземат били за решаване на краткосрочни проблеми, а именно - купуване на квоти за ТЕЦ "Марица-изток 2", като дълговете на въглищната централа били вече 580 млн. лв. Затрудненията на държавния тец повличали и мините.

Министърът съобщи и 2-а милиарда дълг на НЕК. Той смята, че тази дългова спирала е опасна за енергетиката и се дължи на десетилетното замитане на проблемите.

Подготвена е нова емисия облигации на БЕХ за 550 млн. лв., с които ще се рефинансира изтичащата емисия.

Другият воденичен камък на държавната енергетика са дълговете на столичната топлофикация, което не плаща газа на "Булгаргаз", а БЕХ прибира дълговете с цесии, за да може газовата компания да се разплаща с "Газпромекспорт". Така софийското парно дължи на холдинга 760 млн. лв.

Енергийният министър заяви, че ще проверят дали инвестицията от 2,6 млрд. лв. в разширяване на газопреносната мрежа от турската граница до Сърбия, известен като "Балкански поток", ще се изплати за 10 г., той имал обосновани съмнения, че това не е така. След като приключат със сметките, щели ги оповестят, за да е наясно обществото.

Това състояние се дължи на водената политика в енергетиката. Екипът му е амбициран да се фокусира към финансовата стабилизация на дружествата, да бъде оздравена финансовата дисциплина и към оптимизиция на рефинансираните задължения. Как обаче ще стане това в краткия срок на живот на този кабинет, не стана съвсем ясно.
Живков заяви, че когато е влязъл в министерството му е оставена една празна маса и му било заявено, че няма проблеми в енергетиката.

Новият екип на министерството предвижда и да отпуши всички възможни средства, които ЕК предвижда за българската енергетика, за да може следващите управляващи да имат перспектива за решаване на проблемите.

По националния план за възстановяване и устойчивост има само няколко енергийни проекта - газопопроводите към тецовете, по които да може да се транспортира и водород, улично осветление и дигитализация на подстанции на ЕСО. Живков казва, че ще предложат да влезе и язовир Яденица на ПАВЕЦ "Чаира". Той е призовал и бизнесът да предлага проекти.

Някои конкурси за мениджъри на държавните енергийни дружества са минали, но ще продължат тези да ръководни екипи на "Булгаргаз", НЕК и "Мини Марица-изток". 

Не стана ясно какво ще се случи с отворената процедура за избор на стратегически инвеститори в АЕЦ "Белене". Живков каза, че тя е спряна временно заради пандемията. Работната група за VII блок на АЕЦ "Козлодуй" пък е поискала удължаване на срока за доклада си, който бе 31 май, с месец-два.