Китайската строителна компания China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) стартира този петък изграждането на индустриалния парк „Дире Дауа“ (CCECC Dire Dawa) в източна Етиопия, предава Радио Китай.

Първата фаза на проекта обхваща 370 хектара земя в покрайнините на втория по големина град в африканската страна Дире Дауа, които впоследствие ще се разширят до 1000, и когато бъде готов се очаква да привлече потенциални експортно ориентирани инвеститори в сектори като текстил и облекло, храни и напитки, обработка на кожа, строителни материали, метални изделия, производство на машини, модерна логистика, международна търговия, финанси и културен туризъм.

Паркът се изгражда по протежение на 753-километровата железопътна линия между Етиопия и Джибути и ще улесни достъпа на страната до международните пазари, тъй като в момента около 90 процента от етиопския износ се осъществява именно през пристанището Джибути.

В момента в Етиопия има 13 действащи индустриални парка, като още няколко в процес на изграждане и трябва да бъдат въведени в експлоатация през настоящата фискална 2020/2021 година. Китайски компании са основни играчи в амбициозната програма на страната за индустриалните паркове, които на свой ред са част от икономическата стратегия Адис Абеба да се превърне в главен център на леката промишленост в Африка до 2025 г.

През март етиопското правителство обяви, че приходите от износ на продукция, произведена в индустриалните паркове, е около 610 милиона долара за първите девет месеца на финансовата 2020/2021 година, която започна на 9 юли 2020 г.

Според данни от Етиопската корпорация за развитие на индустриалните паркове (IPDC) в индустриалните паркове са заети над 89 000 души.