Върховният административен съд /ВАС/ отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по казус, свързан с комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица - Изток" 2 и допустимите нива на замърсяване, съобщиха на сайта на съда.

Запитването е по искане на Сдружение "За Земята - достъп до правосъдие", а делото пред ВАС е по жалби на сдружението и на The Green Tank - гражданско сдружение с нестопанска цел - Република Гърция.

Целта на преюдициалното запитване е да се тълкуват разпоредби на две директиви на ЕС, който се отнасят до замърсяването на въздуха и околната среда.

Делото пред ВАС е против решение от 2019 г. на Административен съд - Стара Загора, което оставя в сила актуализираното комплексно разрешително от 2005 г. на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, издадено от Изпълнителна агенция по околната среда. Разрешителното е за експлоатация на горивна инсталация за производство на електроенергия; инсталация за производство на водород и депо за инертни отпадъци, строителни, опасни и неопасни отпадъци.