Предложени са пет проекта за най-голямата антимонополна реформа

Американският Конгрес представи пет нови закона, които целят да направят най-голямата антимонополна реформа в САЩ от десетилетия. Законите са насочени към затягане на правилата и контрола над големите корпорации и особено четирите ИТ гиганта, съобщава CNET, цитиран от vesti.bg.

Това са Amazon, Apple, Facebook и Google. Предложените промени са резултат от повече от година проверки на дигиталния пазар и конкуренцията в него. Според авторите на промените, ИТ гигантите  "използват нерегулирана власт".

Предложените промени включват възможност за правителството да разделя доминиращи компании на по-малки фирми, да предотвратява придобиване на по-малки фирми, за да си спестят конкуренцията и да ограничава ИТ гигантите от опити да се възползват от доминиращата си позиция или да извършват бизнес практики в конфликт на интереси.

САЩ добавиха още китайски компании към черния списък

Сред предложенията има още обновяване на таксите при сливане и придобиване на други фирми, както и мерки за защита на онлайн конкуренцията и намаляване на разходите за фирми и потребители, които искат да се прехвърлят към друг доставчик на услуга. "В момента нерегулираните ИТ монополи имат твърде голяма власт над нашата икономика. Те са в уникална позиция да избират победителите и губещите, да унищожават малки фирми, да вдигат цените за потребителите и да оставят хора без работа", казва републиканецът Дейвид Сицилине, председател на антимонополната подкомисия на Конгреса.

За сега четирите ИТ гиганта не са коментирали предложените закони. Техни конкуренти приветстваха промените. Spotify коментира, че това e "ясен знак, че инерцията се обърна", а Roku казва, че е виждала от първа ръка как ИТ гигантите "игнорират антимонополните закони и вредят на потребителите".

Битката за приемане на законите няма да е лесна. Макар предложенията да имат подкрепа от представители и на двете партии, има и недоволство, което ще трябва да бъде преодоляно.