Бившият финансов министър, а понастоящем консултант - Владислав Горанов, излезе на пазара за офиси. Фирмата му “Трилема Кансълтинг” е купила две помещения за 752 994 лв., съобщи във вторник сайтът “Сега”.

Потърсен от “24 часа” за коментар дали средствата, послужили за сделките, са от заем, или лични, бившият финансов министър заяви: “Аз вече съм извън политиката и нямам намерение да коментирам търговската си дейност”.

“Трилема Кансълтинг” ЕООД - фирма с едноличен собственик бившият финансов министър Владислав Горанов, е купила офиси за 752 994 лв. Това съобщи във вторник сайтът “Сега”.

Проверка на “24 часа” показа, че сделката е действително е вписана в Търговския регистър. Договорът с продавача - “Лазур 94” АД, е сключен на 27 май тази година. Бизнес имотите се намират в блок 11 на бул. “Цариградско шосе” в София. Единият е на партерен етаж и е описан като офис на банка с обща площ 145 кв. м. Вторият е записан като учебна занималня на две нива с площ от 136 кв. м.

Потърсен от “24 часа” за потвърждение, че бившият финансов министър стои зад сделката и дали средствата за нея са от заеми или лични спестявания, Горанов лаконично обясни: “Аз вече съм извън политиката и нямам намерение да коментирам търговската си дейност”.

Владислав Горанов учреди дружеството си “Трилема Кансълтинг”, след като напусна политиката през август 2020 г.

Месец преди това Бойко Борисов смени министрите Горанов, Емил Караниколов и Младен Маринов след среща с областните координатори на ГЕРБ, където те поискали рокадите, за да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са свързани с ДПС. За смяната на финансовия министър Борисов допълни още, че “не можел да си отговори на въпроса защо 5 години контролът по Комисията в хазарта е занижен”.

Думите му бяха по повод, че фирми на Васил Божков не са внесли в хазната дължими такси и данъци за 700 млн. лв, за което им бе отнет и лицензът за хазартна дейност. Божков пък отправи обвинения към Горанов, замесвайки и Борисов, за плащане на “такса спокойствие”, но без конкретни доказателства, каквито и до този момент санкционираният от САЩ бизнесмен не е предоставил.

Единствен Горанов тогава от тримата отстранени министри публично поиска примери, които да потвърдят свързаност в законодателната дейност с ДПС. И не получи. Поясни обаче, че когато са се чували различни гласове за финансовата система на държавата, той винаги е търсил подкрепата на всички парламентарни групи. Горанов пак публично обяви, че не вижда причина да подава оставка дни след като България е приета в чакалнята на еврото.

“За първи път след приемането на България в ЕС получихме пълна подкрепа и доверие от европейските институции, за да слеем нашата икономика с кръвоносната система на втората по значимост валута в света. Ако това смятате, че е провал на политиката, или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, значи, че трябва да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания”, заяви тогава Горанов.

Неофициално от ГЕРБ са били впечатлени от имотната сделка на бившия министър. Той повече от година не контактувал с партията. За последно Горанов бил поканен като експерт на среща между ГЕРБ и КНСБ през март 2021 г. преди последните парламентарни избори. Но и тогава той не е получил покана за депутатски листи.

Сделката на “Цариградско шосе” най-вероятно е с банков заем.

Според последната обявена от Владислав Горанов като държавен служител декларация за 2019 г. той е имал годишна заплата от 66 298 лева. На влог притежава 71 000 лева, а съпругата му – 12 704 лева.