Напредъкът по изграждането на уникална за страната и региона инфраструктура за научно-приложни изследвания в областта на зелената енергия беше представен днес в Българската академия на науките, съобщава БТА.

Състоял се е информационен ден по проекта "Център за компетентност "ХИТМОБИЛ - Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия", финансиран от Оперативната програма "Наука и образование и интелигентен растеж", съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР.

Представители на научния екип са представили бъдещата реализация на модулите за "Индустриални изследвания" и "Експериментално развитие". Акцент са били първите за страната полеви лаборатории за реализиране на демонстрационни проекти в областта на водородните технологии и хибридните енергийни системи, като изцяло беземисионен подход за съхранение на възобновяема енергия и чист електротранспорт.

Очаква се иновативните лаборатории да предизвикат силен интерес от страна на бизнеса за валидиране на авангардни технологии, което да стимулира иновациите и индустриалното въвеждане на енергийни решения с нулеви емисии и висока добавена стойност.

Реализирането на устойчивото партньорство наука-бизнес чрез ефективно сътрудничество или възлагане на целеви задачи е една от основните цели на проекта.