Това жилище с площ 100 кв. м се намира в центъра на София в сграда от 30-те години на миналия век. Любопитното е, че неин архитект е прадядото на младия собственик, който сега решава да вдъхне нова свежа енергия на доброто си наследство. Интериорният проект е на студио "Карх".

Желанието на обитателя е за коренна промяна в стила и плана на жилището. Той предпочита модерната стилистика и не държи да се запазват автентични елементи от миналото. Иска максимално отворено пространство, с място за събиране на приятели и с излъчване на типично мъжко жилище.

Новият дом в контраст със старата сграда е напълно автоматизиран и се управлява с няколко жеста от мобилния телефон. Пълното преустройство, което предприемат дизайнерите, променя изцяло както функционалността, така и вътрешното разпределение. Вместо раздробените по-малки стаи и коридори се обособява едно голямо помещение за дневен тракт. То е с типичния за съвременната интериорна практика отворен план и включва кухнята и трапезарията. А бившата кухня става втора спалня.

Голямо огледало със скрито осветление украсява стената
при входа
Голямо огледало със скрито осветление украсява стената при входа
В новата интериорна визия централно място е отделено на дървесния декор – дъб в натурален цвят в контрастна комбинация с тъмно графитеносиво и черни акценти. Към винаги топлото и приятно присъствие на натуралния материал се добавят и по-студени елементи като гранитогрес с каменен ефект, плотове от естествен гранит.
Интересното при пълната рокада на помещенията е, че на мястото на старата спалня се оформя модерна и богато оборудвана кухня, изработена по индивидуален проект от българска фирма. От същия производител са останалите корпусни мебели. Всички уреди за вграждане са най-добрите модели с модерни функции на престижна марка бяла техника и това не е случайно – младият собственик е и запален кулинар.

Така новата готварска зона няма да е само за показ, а ще се използва максимално за гурме удоволствия, споделяни с приятели. Те ще се събират около големия кухненски остров с гранитен плот и шест стола, който замества класическата трапезарна маса за посрещане на гости. Под острова има вградена хладилна витрина и шкаф за алкохол. В къта с ниското сядане е избрана мека мебел. Ъгловият диван предлага пълен комфорт, благодарение на регулируемите си облегалки и електрическото задвижване. Само чрез един бутон той преминава в лежанка, удобна позиция за гледане на филм или импровизирана спалня за гости. Интересен акцент е стената с ламперия, която всъщност играе ролята и на библиотека, с открити и закрити модули, а зад нея е скрито и климатичното тяло.

Кухнята е под голям прозорец
Кухнята е под голям прозорец
Същата ламперия има и при вградения гардероб, който е за връхни дрехи и обувки. В спалните, едната от които още е с неясна функция и необзаведена докрай, настилката също е от естествен паркет. Екипът на София и Даниел Кораджийски се е постарал в жилището да има възможно повече обеми за съхранение на дрехи, както и екипировка за мотор, ски и други спортове, по които е запален собственикът. А освен него в преобразения наследствен апартамент тича на воля още един доволен обитател – енергичният ризеншнауцер.

В основната спалня обзавеждането е по индивидуален проект
В основната спалня обзавеждането е по индивидуален проект
Дървесен декор допълва гранитогреса в банята
Дървесен декор допълва гранитогреса в банята