Клон у нас са имали създателите на шпионския софтуер „Пегас“ NSO. Много е вероятно част от работата по програмата да е свършена от родни програмисти, съобщава БиТиВи.

Доклад на кредитната компания „Мудис“, цитиран от вестник „Хаарец“, сочи, че компанията има офиси в Израел, Кипър и България с общо 750 служители. Съществуването на български офис на компанията, чието име гръмна в световните медии след разкритията, че нейна програма за подслушване незаконно е била използвана в много държави за следене на политици, журналисти и бизнесмени, се потвърждава косвено и от NSO. В изявление, цитирано от „Гардиън“, те съобщават, че са изнасяли програмата си съгласно експортните правила на трите споменати държави.

Проверка на БиТиВи в профилите на компанията в социалните мрежи установила, че наш сънародник заема поста директор на глобалната ИТ организация и стратегия на компанията от септември 2018 година. А в социалната мрежа „Линкдин“ в профила на компанията се вижда, че в България фирмата има седем служители.