Защо Апостол Минчев остана шеф на АПИ само 53 дни - заради спрени ремонти или пуснатия тунел под Шипка?

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Защо Апостол Минчев остана шеф на АПИ само 53 дни - заради спрени ремонти или 
пуснатия тунел под Шипка?

Официалният мотив за уволнението е заради спрени пари за пътища

Министърката кани засегнатите в петък

Няма потвърждение, че рокадата е заради проект за 358 млн. лв.

Служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова отстрани във вторник от поста му назначения от самата нея председател на управителния съвет на АПИ Апостол Минчев. Той бе начело на агенцията само 53 дни - от 27 май т.г., и с това става най-кратко пребивавалият на този пост в цялата история на агенцията (Виж инфографиката). На негово място е назначен проектантът геолог Николай Михайлов, който е специалист по свлачищата. Уволнен е и членът на УС Ивайло Денчев.

Официалното обяснение на Комитова е, че без да я уведоми, Минчев е спрял всички ремонтни дейности по пътищата, което по думите ѝ било своеволие и тя го охарактеризира дори като “саботаж срещу служебното правителство”.

“В понеделник имах среща с Минчев и управата на АПИ. Обсъждахме различни теми, но той не ме уведоми, че има намерение да прекрати плащанията. След това започнаха множество обаждания от кметове и строителни фирми с въпрос защо са спрени парите и какво се случва”, поясни Комитова. Поради това тя взела решение да уволни Минчев.

Такова писмо на шефа на АПИ действително има и то е изпратено в  понеделник до всичките шефове на 28-те областни пътни управления, показа проверка на “24 часа”. Самото писмо обаче е от 16 юли. Текстът му е кратък и гласи да се спрат всички ремонти до второ нареждане. Няма посочени мотиви. В същото време самата Комитова каза, че до петък ще провери за колко точно пари става дума, кои са спрените проекти и дали междувременно Минчев не е плащал пари за такива ремонти само на “фирми на приятелите на господин Минчев”.

Спрените ремонти на практика включват всички текущи ремонти, включително и тези, които се изпълняват по 4-годишните договори за поддържане на пътищата, които се сключват с различни фирми за всяка област. Нито един от тези договори не изтича в момента, нито предстои да изтече наскоро.

Пътни специалисти обясниха, че по тези договори заданията за конкретни ремонти, които ще се правят през лятото, се правят още през зимата, т.е. при всички случаи това е направено от предното ръководство  на АПИ, което вчера бе дадено на прокуратурата по същия повод - че е сключило договори, които значително надвишават определения в бюджета на агенцията лимит на средства за ремонти на пътищата (Виж по-долу)

За краткото време начело на пътната агенция Апостол Минчев не е имал време да сключи никакъв значим договор нито за строителство, нито за ремонт на пътища, показва справка на “24 часа” в деловодната система на пътната агенция.

Единственият голям проект, който е придвижен през това време, е този за тунела под Шипка. Въпреки че идеята е вече на 120 години проектът за обход на Габрово с тунел под Шипка стартира едва м.г. Прогнозната му стойност е 358 млн. лв.

На 14 юли управителният съвет на агенцията, начело с Минчев, е приел със свое решение заключението на комисията, оценявала и класирала офертите.

Заключението на комисията е, че на първо място с 99,71 точки класира консорциума ПСВТ, съставен от “Пътни строежи Велико Търново”, “Хидрострой” и “Пътинженерингстрой”. 

Комисията предлага с този консорциум да се подпише договор, но тъй като срокът за обжалване все още тече, това до момента не е факт. Мажоритарният собственик на фирмите от консорциума - Велико Желев, обясни пред “24 часа”, че ако с евентуално свое решение АПИ прекрати процедурата, ще обжалва, защото е проведена редовно и фирмите му са подготвили оферти, които са спечелили. Проверка показа, че до момента решението на комисията не е обжалвано, но крайният срок изтича в петък. “24 часа” попита вчера МРРБ възнамерява ли да прекрати конкурса точно на финала му, но не получи отговор до края на работния ден.

Според слухове в пътния бранш драмата с краткото началстване на шуменския проектант Апостол Минчев е свързана именно с тунела под Шипка.

Основната версия е, че още на 13 юли, вторник - ден преди да се произнесе оценителската комисия, Минчев и другите двама членове на управителния съвет са били настойчиво подканени да преосмислят класирането или да намерят начин конкурсът да се  канселира.

Минчев е бил предупреден, че ще бъде уволнен, ако това не се случи. Той е споделил, че е готов да подаде оставка.

На 16 юли Минчев отново е поканен да реши казуса с конкурса за тунела, прекратявайки го. Той обаче споделил, че няма достатъчно убедителни факти и данни, които да му дадат законно право за подобно решение.

Тогава вероятно се появява идеята да бъде отстранен с мотив, че на 16 юли, петък, на своя глава е изпратил заповед за спиране на текущите ремонти, което е провокирало гнева на много кметове, макар че е много спорно кой точно е инициатор на тази идея - АПИ или строителното министерство.

Когато министър Виолета Комитова обяви във вторник смяната, тя покани кметовете на среща в петък, за да им обясни ситуацията такава, каквато е тя според нея.

Съществува и версия, че Минчев е бил уволнен още на 13 юли, но заповедта после е анулирана, тъй като юристи са подсказали на министърката, че ще бъде нелепо уволнен вече шеф да издава заповеди за спиране на парите и после това да се използва като мотив за отстраняването му.

“24 часа” се свърза с Апостол Минчев, за да го попита дали това е вярно, но той заяви, че предпочита на този етап да не коментира уволнението си, но изслуша внимателно версията и не отрече изрично, че това не е вярно.

За 11 години - 9-има шефове на АПИ

За близо 11-те години на съществуването на АПИ на ветровития пост председател на управителния съвет, който е и оперативен ръководител на агенцията, са пребивавали общо 9 човека, т.е. на всеки се падат средно по година и нещо. Желязното правило е, че при всяка смяна на властта се сменя и ръководството на агенцията и от това правило никога не се правят изключения, освен когато има служебно правителство. Досега служебните правителства никога не сменяха шефовете на АПИ и сегашното е първото, което прави това.

Отсраненият в понеделник Апостол Минчев бие рекорда по най-кратко пребиваване. Първият шеф на АПИ Димитър Иванов е още по-кратко от него на поста - едва един месец, но това е само номинално, защото преди това той беше в продължение на около година и половина председател на управителния съвет на НАПИ (Национална агенция “Пътна инфраструктура”) и когато името на агенцията бе променено, остана на същия пост още месец.

Най-дълъг стаж начело на пътната агенция през последното десетилетие има Лазар Лазаров. Той щеше да направи общо пет години на поста, ако не беше правителството на Пламен Орешарски, при което регионален министър стана Десислава Терзийска, която назначи на този пост Стефан Чайков. Неговият мандат обаче беше кратък като правителството на Орешарски - по-малко от година.

Само веднъж се е стигало до това на ветровития пост да застават хора, които нямат нищо общо с партията на власт. Дончо Атанасов е стар кадър на БСП, но въпреки това дълго време бе член на управителния съвет на АПИ. На 1 декември 2016 г., когато Лазар Лазаров бе принуден да подаде оставка, Дончо Атанасов зае неговото място и изкара на поста почти една година.

Любопитното е, че досега нито една жена не е оглавявала АПИ, въпреки че у нас има доста дипломирани инженерки по пътно строителство. Няколко от тях са били в различни периоди членове на управителния съвет на АПИ.

Комитова и Василев дадоха на Иван Гешев 61 папки с нарушения за пътищата

61 папки с примери за нарушения на бюджетната процедура и на Закона за обществените поръчки от страна на бившето ръководство на АПИ бяха предадени на главния прокурор Иван Гешев от служебните министри на финансите и на регионалното развитие Асен Василев и Виолета Комитова. Това съобщиха от двете министерства. Виолета Комитова уточни, че става дума за ръководството на АПИ преди служебното правителство да дойде на власт.

Основните обвинения вече бяха многократно разказвани от двамата служебни министри пред медиите. Според справката в папките при одобрен бюджет на агенцията за текущ ремонт и поддръжка на пътищата за 2021 г. от 382 млн. лв. тя е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. - за 2022 и следващи години. С това според двамата служебни министри са нарушени Законът за публичните финанси, Законът за финансово управление и контрол в публичния сектор и Законът за обществените поръчки.

В сигнала се посочват и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. В 40 договора общото надвишение е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите.

Най-четени

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

Лъчезар Иванов: 6 г. работя в Радомир да се произвежда оригинален американски препарат за болни от СПИН

“Свободна Европа” съобщи, че ДАНС и комисията на Цацаров проверяват депутата за пране на пари Политикът, който е лекар, потвърди, че е консултирал компанията Enzolytics, получавал е акции вместо пари и през 2021 г. ги е продал за 1,6 млн. долара Как се перат пари с електронни акции? Това е смешно! Така отговори депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Потвърдено: Минчев с две заповеди за уволнение като шеф на АПИ

Засега тече срокът за обжалване на строителството на тунела под Шипка, конкурсът е в сила  Фактът, че на ексшефа на пътната агенция Апостол Минчев са издадени две заповеди за уволнение с различни дати, който “24 часа” описа като слух вчера (виж тук), се оказа истина. Редакцията се снабди с копия от двете заповеди (Виж факсимилетата)

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Министърът на икономиката продавал идеята за 0 корупция у нас с гаранциите на президента

Против логиката, но санкциите по "Магнитски" се отразиха положително Един от големите страхове на инвеститорите е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или трябва някакви хора да бъдат наети. Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някого и местните съдилища не дадат най-честния отговор на някой спор

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Кирил Петков: Поредна глупост е небостъргачът в "София Тех Парк"

Поредна глупост нарече намерението да се построи небостъргач в "София Тех Парк" министърът на икономиката Кирил Петков. Това той заяви в отговор на първия въпрос в новия формат на правителството „Властта говори! Открито“, вместо там да работят стартиращи бизнеси.  Небостъргач от 90 000 кв. м строят държави с нефтени находища. каквито нямаме

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Най-коментирани

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Монтират фотоволтаици на съборетини, печелят от ток с висока цена

Само малките соларни централи до 30 киловата останаха с преференциални тарифи и това отвори нов бизнес за находчиви Нов тип инвеститори във възобновяеми източници се появиха в енергетиката. Това са хора и фирми, които изкупуват на ниски цени западнали и изоставени къщи с терените към тях в отдалечени села

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Нов тренд: Стотици милиони за ВЕИ, но с батерии за складиране на тока

Оставиха санирането, но няма да е безплатно за всички, както бе преди Вземат 870 млн. лв., които бяха предвидени за хидромелиорациите Стотици милиони за 1,7 мегавата веита, но с батерии за складиране на тока, 1000 мегавата газова мощност в държавната тец, орязване на парите за водородни проекти. Това са част от основните промени в последния

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

Донев: Всеки пенсионер ще вземе по 50 лв. и отгоре, ако приемат варианта ни

С предложението ни за актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване ще се даде възможност за вдигане на всички пенсии. Това заяви в „Лице в лице“ по Би Ти Ви служебният социален министър Гълъб Донев. По думите му пенсиите на над 2,8 млн. българи ще се повишат, ако редовен кабинет одобри предложението им

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

Митничари прехвърлят имоти и пари на роднини, за да не ги обявяват

С промени в закон отпада банковата тайна за тях Митнически служители са започнали да прехвърлят имоти, пари по банкови сметки и коли на близки и роднини, за да не ги декларират пред ръководството на агенцията. Причината - готвените промени в Закона за митниците, с които служителите им ще бъдат задължение да обявяват какво притежават

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Кирил Петков се опитва да спре проекта за правителствени сгради в "София тех парк"

Министърът на икономиката Кирил Петков води разговори с фирмата, която проектира комплекс от три сгради и наземен паркинг до "София тех парк". Целта му е той да бъде прекратен. Според него в ситуация на пандемия, а и без нея, няма логика държава като България да харчи толкова много пари за министерства като небостъргачи

Уреди с дистанционен отчет слагат край на изравнителните сметки

Уреди с дистанционен отчет слагат край на изравнителните сметки

Потребителите да използват етнитеи месеци за смяна на уредите за дялово разпределение с такива с дистанционно отчитане. За това призоваха от Асоциацията на топлофикационните дружества в България. Според браншовата организация освен, че подмяната е изискване на европейска директива, тя ще спести посещения на инкасатори и плащане на прогнозни и

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Хотелиери на протест срещу новите мерки за влизане в страната

Туристическият бранш с писмо до служебния кабинет заради новите ограничения за влизане в страната. Хотелиерите се опасяват от провал на летния сезон. Основно притеснение буди информацията за нова вълна на пандемията, съобщи "Здравей, България". „Изпратихме това писмо заради многото появили се в медийното пространство заглавия от типа „Летният

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Дигитализацията на строителството може да оптимизира цените и да сведе до минимум тежките инциденти

Камарата на строителите в България (КСБ) и Федерация "Строителство, индустрия и водоснабдяване" - "Подкрепа" (ФСИВ - "Подкрепа") проведоха третия виртуален семинар за развиване на капацитет за социален диалог на тема "Дигитализация и цифрови умения в рамките на социалния диалог". Събитието е по проекта SuSodCo и е обединило представители на

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Скок от поне 15% на цените на автомобилните гуми у нас

Поне с 15 процента ще се повишат цените на новопроизведените гуми в България през есента, когато дойде време за смяна на летните със зимни. Това прогнозират търговци у нас. Тази година цените на гумите вече са се повишили в Европа и маржовете са леко намаление в цялата система производител-търговец, като по този начин засега се избягва шоковото

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Дора Стрезова-Николова е новият изпълнителен директор на Кока-Кола България

Тя има над18 години опит в хранително-вкусовата индустрия  Дора Стрезова-Николова заема позициятаизпълнителен директорв Кока-Кола България. Тя има над 18 години опит на различни управленски, маркетинг и търговски роли на различни пазари вDanone Group. През последните 4 години тя управлява собствена дигитална и консултантска компания в България и

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Над 1 млрд. долара е спечелила "Тесла" само за тримесечие

Компанията производител на електромобили "Тесла" е спечелила за първи път за тримесечие над 1 милиард долара, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. През второто тримесечие компанията е доставила 201 250 коли, което е невиждано ниво въпреки недостига на електронни чипове и проблеми с доставките

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Безос дава 2 млрд. долара на НАСА в замяна на договор за мисия до Луната

Милиардерът Джеф Безос е предложил да поеме разходи на НАСА в размер на 2 милиарда долара, ако американското космическо управление възложи на неговата компания Блу ориджин договор за създаването на космически кораб, проектиран да откара астронавти обратно на Луната, предаде Ройтерс. През април НАСА възложи на конкурентната компания Спейс екс на

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

Интервю на Радио Китай със Станимир Александров

В интервю за Радио Китай представителят на фирма "Олинеза" за Китай, Станимир Александров, който от 15 години живее в Шанхай, разказа за работата и живота си тук. Той сподели впечатленията си от страната и културата и говори за интереса на местните потребители към стоките от Централна и Източна Европа, включително България

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Жалба блокира строежа на тунела под връх Шипка

Подаването на иска става в последния момент - преди да се подпише договор с “Хидрострой” Проектът спира, докато КЗК не се произнесе, но решението на  комисията може и да се обжалва Обединение “Шипченски проход”, в което влизат фирмите “Трейс Груп холд” и проектантската “Алве Консулт” ЕООД, е обжалвало класирането на компаниите

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

До 30 години ще има семейства, които ще летят в Космоса (Видео)

Какво питаха българските деца и какво им отговориха астронавтите от Международната космическа станция Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти и могат ли кокошките да снасят в Космоса? Любознателни български ученици и студенти задаваха най-различни въпроси на двама астронавти от Международната космическа станция (МКС)

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Строителят на толсистемата става собственост на фондация

Австрийската фирма “Капш ТрафикКом” АГ, която е собственик на компанията, изградила българската толсистема - “Капш Трафик Солюшън България”, сменя собственика си. Това стана ясно от уведомлението, което австрийската фирма майка е изпратила до българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). Купувачите са две австрийски фондации: “

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

В Хитрино по 142 лв. на човек европари, в Добрич – по 7888 лева

Почти една четвърт от субсидиите са отишли за столицата, само метрото струва 750 млн. лв. България е усвоила малко над 14 млрд. лв. европейски пари, откакто е член на ЕС от 2007 г. до средата на юни 2021 г. Средно на човек от населението се падат по 2010 лв., но разликите между отделните общини по този критерий са много големи

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в  България

И завода за батерии на Volkswagen няма да е в България

Volkswagen планира да построи един от бъдещите 6 завода за батерии за електрически коли в Централна или Източна Европа, като България не е в списъка. Преди две години страната ни се надяваше германският производител да построи фабрика за автомобили у нас, като основене съперник бе Турция. В крайна сметка немците решиха да не дтроят нов завод на