Най-богатият човек в света бе придружен при полета от брат си, 82-годишната авиаторка Уоли Фънк и 18-годишния Оливър Дамен

Най-богатият човек в света Джеф Безос вече e и астронавт, след като се изстреля към звездите във вторник в първия полет с екипаж на ракетата си “Ню Шепърд”, съобщи Би Би Си.

Основателят на “Амазон” беше придружен от брат си Марк, както и от авиаторката Уоли Фънк. Тя е на 82 години и стана най-възрастният човек, летял в Космоса. Компания им правеше 18-годишният Оливър Дамен от Нидерландия, който пък е най-младият човек, отправил се на такова пътуване.

След кацането Джеф Безос определи случилото се като “най-добрия ден в историята”.

“Това беше

невероятно,

това беше

невероятно”, извика Безос от капсулата, след като отново бе на земята, и добави, че бил изненадан колко лесно е било без гравитация, изключително естествено, а брат му Марк обяви, че е като плуване. Четиримата астронавти празнуваха с шампанско, а Безос бе обявен за “космически каубой”, тъй като по време на полета носеше каубойската си шапка.

Групата бе изстреляна в капсула с най-големите прозорци, поставяни на космически апарат, предлагащи зашеметяваща гледка към Земята. 

Полетът започна малко след 16 ч. българско време от частната площадка за изстрелване на милиардера близо до Ван Хорн, Тексас. Капсулата с братята Безос, Фънк и студента Дамен се отдели от първата част на ракетата на около 76 км над Земята. Носещата част се приземи на около 3 км от стартовата площадка, докато капсулата продължи нагоре до надморска височина от около 106 км. След като достигна максималната височина, тя започна своето спускане,

падайки с парашут

в пустинята 11

минути след

като излетя

“Ще бъдем в безтегловност за около четири минути и ще можем да се измъкнем от местата си, да се носим и да погледнем земната атмосфера”, каза Безос малко преди излитането. Очакванията му бяха, че гледките ще бъдат страхотни, а нулевата гравитация ще бъде необичайно изживяване, което не може да се получи по никакъв начин на Земята.

Пътниците наистина имаха около четири минути, за да се насладят на гледката на нашата планета, и аплодираха преминаването на линията на Карман.

Астронавтите любители издържаха на гравитационни сили до 5,5 пъти над нормалното тегло на човек при спускането и три пъти над стандартното телосложение за 2 минути при излитането. Капсулата, в която пътуваха, има 6 легнали седалки, наподобяващи тези в хеликоптерите. Местата са изключително просторни и всяко разполага със собствен прозорец.

“О, Боже, погледнете света”, възкликнала г-жа Фънк по време на невероятните гледки в Космоса. Тя е била сред 13-те пилоти от програмата “Меркурий 13”, в която група жени преминават през същите тестове като кандидат-астронавти на НАСА, подбрани за първия полет на американец в Космоса. Заради пола си обаче не били допуснати до полет. “Най-сетне!”, възкликнала тя, когато ѝ предложили участие в полета на Безос.

Бащата на Оливър Дамен е финансист и наддава за място в полета на търга, организиран от Безос през юни, но се оттегля, когато цената започва да расте много. Победителят плати 28 милиона долара,

но пожела да се

включи в

по-късен полет

и така мястото бе заето от 18-годишния младеж.

Ракетата “Ню Шепърд”, построена от компанията “Блу ориджин” на Безос, е проектирана да обслужва процъфтяващия пазар за космически туризъм. Изстрелването във вторник бе поредният епизод в така нареченото космическо състезание на милиардерите. То идва девет дни след като съперникът на Безос в космическите пътешествия Ричард Брансън полетя високо над Земята на своя космически самолет “Върджин галактик”. Разликата беше, че

капсулата

на шефа на

“Амазон”

бе напълно

автоматизирана, за разлика от машината на Брансън, която бе управлявана от двама пилоти.

“Блу ориджин” пък започна продажбата на билети за следващите няколко полета. Местата вече са резервирани от хора, които са наддавали в търга за място в този полет. Според различни издания цената на пътуването ще е около 250 хиляди долара.

Безос планира още два платени пътнически полета преди края на годината. За разлика от обучението, необходимо за астронавтите на НАСА, суборбиталните космически пътувания изискват различен вид подготовка. От “Блу ориджин” твърдят, че

тренировките

за полетите им

продължават

само ден

“Блу ориджин” е основана през 2000 г. и се рекламира като средство за осигуряване на по-евтин достъп до Космоса чрез използване на ракети за многократна употреба. Компанията нарече програмата за полета си “Ню Шепърд” на името на астронавта Алън Шепърд - първия американец, полетял в Космоса преди 60 години. Базираната в щата Вашингтон фирма се финансира до голяма степен от Безос, който продава годишно акции на стойност над 1 млрд. долара от “Амазон”, за да финансира космическите си мечти. 

Безос разполага с 203 милиарда долара състояние, а изстрелването в Космоса е кулминацията на повече от две десетилетия работа за него. Богаташът се оттегли от поста изпълнителен директор на “Амазон” само 15 дни преди полета. Така той стана председател на компанията, която е създал в гаража си през 1994 г., което ще му даде “време и енергия” да се съсредоточи върху други начинания.

Виж редакционния коментар ТУК