Русия е успяла да се изключи пробно от глобалния интернет по време на тестове през юни и юли, съобщи днес московският вестник "РБК", като се позова на документи от работна група за подобряване на интернет сигурността на Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В края на 2019 г. Русия прие т.нар. закон за суверенен интернет, който цели да предпази страната от евентуално отрязване от чуждестранната инфраструктура. Мотивът за мярката е да се отговори на това, което Русия нарича "агресивен характер" на стратегията на САЩ за национална кибернетична сигурност. Новото законодателство засили контрола на Москва върху глобалната мрежа и разтревожи защитниците на свободата на словото, които се опасяват, че властите ще имат повече възможности да следят киберпространството.

Според "РБК", по предварителна оценка, тестовете с участието на всички големи телекомуникационни компании в Русия от 15 юни до 15 юли са били успешни. "Целта на тестовете е била да се определи способността на "Рунет" да работи в случай на външни смущения, блокирания и други заплахи", казва източник на вестника. Друг източник добавя, че е била изпробвана възможността за физическото изключване на руската част от интернет.

Не е ясно колко дълго са продължавали изключванията и дали е имало забележими сривове в интернет трафика. Споменатият закон предвижда такива тестове да се правят всяка година, но те са били отменени през 2020 г. заради пандемията, изтъква "РБК".

През юни 2019 г. руският президент Владимир Путин каза, че Русия трябва да гарантира, че "Рунет" ще може да функционира добре, ако сървъри извън неин контрол в чужбина бъдат изключени.