На практика предложението на служебния кабинет е за покачване на пенсиите, не е някаква изцяло нова философия от гледна точка на плащанията, които ще прави НОИ. Това обясни в "Още от деня" по БНТ  Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Той допълни, че идеята на МС е да покачи пенсиите с 12,5%, с което минималната от 300 става 340 лв. Предлага се и допълващ елемент в рамките на 20 и няколко лева до линията на бедност от 369 лв.

По думите му, за да бъде променена цялата система и да има съвсем ново преизчисление на пенсиите, това е работа на нов кабинет, който трябва да е устойчив, тъй като това не е работа за една-две седмици.

Според Петър Ганев не е вярно, че в момента, в който минималната пенсия стане 369 лева, няма да има бедни пенсионери.

"Бедността в България се определя от НСИ, не от правителството. Официалната линия на бедността към момента е 451 лева", отбеляза той и допълни, че 23,8% от населението живеят под линията на бедност.

Според Ганев е необходима по-насочена политика. Ако се стремим да се справим с бедността, трябва да има целенасочени мерки. Такава мярка е предложението за гарантиране на минимален доход. "Нека фокусът да е там, където има реален резултат."

Той коментира и актуализацията на бюджета, като подчерта, че предвидените мерки за бизнеса и за работниците са заради прогнозата, че ще има тежка ковид вълна през зимата и потенциално един-два месеца на затваряне.

Ганев попита защо не са предвидени мерки, ако няма вълна. По думите му са необходими мерки, които подобряват средата, мерки срещу крайната бедност, а не мерки за защита на работни места, които не са заплашени.

Относно Плана за възстановяване и развитие той посочи, че тепърва ще бъде гледан детайлно и подробно. Еврозоната в момента не е най-важната тема. По тази тема по-скоро текат технически уточняващи въпроси.